SAPORI ITALIANI
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- schiacciata Lingua Romana
- spianata piccante Coati
- prosciutto cotto Bella Verona
- prosciutto crudo Mattonella
- mortadella Paesanella z pistacjami
- Grana Padano Caseificio Albiero
- rolada z mleka koziego Soignon
- karczochy grillowane Greci
- oliwki zielone i czarne drylowane Castellino
- miks świeżych sałat
- świeży ogórek
- pomidorki koktajlowe
Schiacciata na bogato
Podpiecz schiacciatę na chrupiąco i ułóż na niej wszystkie składniki według uznania.
- 1,2 kgserka śmietankowego
- 250 gsuszonych pomidorów
- pieprz pomarańczowy Wiberg
- limonka
- cukier trzcinowy
- sól
- pieprz
Dip suszone pomidory
Pomidory posiekaj drobno, wymieszaj z resztą składników na jednolitą masę.
- 1,5 kgserka śmietankowego
- 100 gbazyliowego pesto
- 100 gorzeszków pinii
- 30 ganchois
- 5 gliofilizowanego oregano Wiberg
- sok z 1 cytryny
- syrop klonowy
- sól
- pieprz
Dip włoskie zioła
Zmiksuj anchois z 200-gramową porcją serka, następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolitą masę.