PRZEPIS
wstecz

SAPORI ITALIANI

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • schiacciata Lingua Romana
  • spianata piccante Coati
  • prosciutto cotto Bella Verona
  • prosciutto crudo Mattonella
  • mortadella Paesanella z pistacjami
  • Grana Padano Caseificio Albiero
  • rolada z mleka koziego Soignon
  • karczochy grillowane Greci
  • oliwki zielone i czarne drylowane Castellino
  • miks świeżych sałat
  • świeży ogórek
  • pomidorki koktajlowe

Schiacciata na bogato

Podpiecz schiacciatę na chrupiąco i ułóż na niej wszystkie składniki według uznania.

Składniki
  • 1,2 kgserka śmietankowego
  • 250 gsuszonych pomidorów
  • pieprz pomarańczowy Wiberg
  • limonka
  • cukier trzcinowy
  • sól
  • pieprz

Dip suszone pomidory

Pomidory posiekaj drobno, wymieszaj z resztą składników na jednolitą masę.

Składniki
  • 1,5 kgserka śmietankowego
  • 100 gbazyliowego pesto
  • 100 gorzeszków pinii
  • 30 ganchois
  • 5 gliofilizowanego oregano Wiberg
  • sok z 1 cytryny
  • syrop klonowy
  • sól
  • pieprz

Dip włoskie zioła

Zmiksuj anchois z 200-gramową porcją serka, następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolitą masę.