PRZEPIS
wstecz

SEITAN W PANKO Z PURÉE PIETRUSZKOWYM, MARYNOWANYM JARMUŻEM, BOCZNIAKAMI I CHIPSEM Z TOPINAMBURU

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 200 gcebuli
  • 100 gmarchewki
  • 100 gpietruszki
  • 100 gselera
  • 50 mlsosu sojowego
  • 50 mlumami Wiberg
  • 50 gselera naciowego
  • 20 gkoncentratu pomidorowego
  • 15 gskrobi kukurydzianej
  • 10 gczosnku
  • 10 gliści laurowych
  • 10 gświeżego tymianku
  • 10 gświeżego rozmarynu
  • 10 gziela angielskiego
  • bulion warzywny Wiberg
  • woda

Sos

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, podziel na mniejsze części i wrzuć do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
  2. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz resztę składników, następnie wlej wodę.
  3. Zredukuj nadmiar płynu.
  4. Dodaj skrobię kukurydzianą w celu zagęszczenia.
  5. Gotuj przez kilka minut, a następnie przecedź.
Składniki
  • 500 gseitanu
  • sos z przepisu powyżej
  • panko
  • jajka

Seitan

Sposób przygotowania:

  1. Seitan pokrój w plastry o wielkości 5 cm.
  2. Zamarynuj we wcześniej przygotowanym sosie, przełóż do worka VAC, skompresuj i zostaw na noc.
  3. Obtocz w jajku i panko. Powtórz czynność dwa razy.
  4. Usmaż w głębokim tłuszczu.
Składniki
  • 1 kgpietruszki
  • 100 gmasła
  • 100 gśmietanki Debic
  • sól
  • pieprz

Purée z pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą, a następnie gotuj do uzyskania miękkości.
  3. Odlej nadmiar wody.
  4. Pietruszkę przełóż do kielicha Thermomiksa.
  5. Dodaj śmietankę, masło i dopraw. 
  6. Miksuj na pełnych obrotach.
  7. W razie potrzeby dodaj ksantan.
Składniki
  • 200 gjarmużu
  • 50 gszalotki
  • 15 goctu winnego
  • 10 gmiodu
  • 10 goliwy z oliwek

Marynowany jarmuż

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno szalotkę.
  2. Wymieszaj ocet winny razem z miodem i oliwą z oliwek, następnie dodaj posiekaną szalotkę.
  3. Dodaj do zalewy jarmuż, dopraw solą i pieprzem.
Składniki
  • 200 gtopinamburu
  • olej do smażenia
  • sól

Chips z topinamburu

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść dokładnie topinambur i pokrój na cienkie plastry.
  2. Smaż w głębokim tłuszczu.
  3. Dopraw solą.
Składniki
  • 300 gboczniaków mikołajkowych
  • 10 gtymianku
  • 10 gczosnku
  • olej do smażenia

Boczniaki mikołajkowe

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby, następnie przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę.
  2. Smaż na oleju z tymiankiem i czosnkiem.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki
  • 200 gpora

Puder z palonego pora

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść dokładnie por.
  2. Zielone części pora piecz w 280°C przez 10-15 min, do momentu spalenia.
  3. Zmiksuj por w Thermomixie na puder.
  4. Przesiej puder przez drobne sito.
Składniki
  • Mikrozioła
  • Puder z palonego pora

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj delikatnie mikroziołami i pudrem z palonego pora.