PRZEPIS
wstecz

SEITAN W PANKO Z PURÉE PIETRUSZKOWYM, MARYNOWANYM JARMUŻEM, BOCZNIAKAMI I CHIPSEM Z TOPINAMBURU

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 200 gcebuli
  • 100 gmarchewki
  • 100 gpietruszki
  • 100 gselera
  • 50 mlsosu sojowego
  • 50 mlumami Wiberg
  • 50 gselera naciowego
  • 20 gkoncentratu pomidorowego
  • 15 gskrobi kukurydzianej
  • 10 gczosnku
  • 10 gliści laurowych
  • 10 gświeżego tymianku
  • 10 gświeżego rozmarynu
  • 10 gziela angielskiego
  • bulion warzywny Wiberg
  • woda

Sos

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, podziel na mniejsze części i wrzuć do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
  2. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz resztę składników, następnie wlej wodę.
  3. Zredukuj nadmiar płynu.
  4. Dodaj skrobię kukurydzianą w celu zagęszczenia.
  5. Gotuj przez kilka minut, a następnie przecedź.
Składniki
  • 200 gjarmużu
  • 50 gszalotki
  • 15 goctu winnego
  • 10 gmiodu
  • 10 goliwy z oliwek

Marynowany jarmuż

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno szalotkę.
  2. Wymieszaj ocet winny razem z miodem i oliwą z oliwek, następnie dodaj posiekaną szalotkę.
  3. Dodaj do zalewy jarmuż, dopraw solą i pieprzem.
Składniki
  • 300 gboczniaków mikołajkowych
  • 10 gtymianku
  • 10 gczosnku
  • olej do smażenia

Boczniaki mikołajkowe

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby, następnie przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę.
  2. Smaż na oleju z tymiankiem i czosnkiem.
  3. Dopraw solą i pieprzem.