SEITAN W PANKO Z PURÉE PIETRUSZKOWYM, MARYNOWANYM JARMUŻEM, BOCZNIAKAMI I CHIPSEM Z TOPINAMBURU
Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 200 gcebuli
- 100 gmarchewki
- 100 gpietruszki
- 100 gselera
- 50 mlsosu sojowego
- 50 mlumami Wiberg
- 50 gselera naciowego
- 20 gkoncentratu pomidorowego
- 15 gskrobi kukurydzianej
- 10 gczosnku
- 10 gliści laurowych
- 10 gświeżego tymianku
- 10 gświeżego rozmarynu
- 10 gziela angielskiego
- bulion warzywny Wiberg
- woda
Sos
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, podziel na mniejsze części i wrzuć do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
- Dodaj tymianek, rozmaryn oraz resztę składników, następnie wlej wodę.
- Zredukuj nadmiar płynu.
- Dodaj skrobię kukurydzianą w celu zagęszczenia.
- Gotuj przez kilka minut, a następnie przecedź.
- 200 gjarmużu
- 50 gszalotki
- 15 goctu winnego
- 10 gmiodu
- 10 goliwy z oliwek
Marynowany jarmuż
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno szalotkę.
- Wymieszaj ocet winny razem z miodem i oliwą z oliwek, następnie dodaj posiekaną szalotkę.
- Dodaj do zalewy jarmuż, dopraw solą i pieprzem.
- 300 gboczniaków mikołajkowych
- 10 gtymianku
- 10 gczosnku
- olej do smażenia
Boczniaki mikołajkowe
Sposób przygotowania:
- Oczyść grzyby, następnie przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę.
- Smaż na oleju z tymiankiem i czosnkiem.
- Dopraw solą i pieprzem.