SEITAN W PANKO Z PURÉE PIETRUSZKOWYM, MARYNOWANYM JARMUŻEM, BOCZNIAKAMI I CHIPSEM Z TOPINAMBURU
Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 200 gcebuli
- 100 gmarchewki
- 100 gpietruszki
- 100 gselera
- 50 mlsosu sojowego
- 50 mlumami Wiberg
- 50 gselera naciowego
- 20 gkoncentratu pomidorowego
- 15 gskrobi kukurydzianej
- 10 gczosnku
- 10 gliści laurowych
- 10 gświeżego tymianku
- 10 gświeżego rozmarynu
- 10 gziela angielskiego
- bulion warzywny Wiberg
- woda
Sos
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, podziel na mniejsze części i wrzuć do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
- Dodaj tymianek, rozmaryn oraz resztę składników, następnie wlej wodę.
- Zredukuj nadmiar płynu.
- Dodaj skrobię kukurydzianą w celu zagęszczenia.
- Gotuj przez kilka minut, a następnie przecedź.
- 500 gseitanu
- sos z przepisu powyżej
- panko
- jajka
Seitan
Sposób przygotowania:
- Seitan pokrój w plastry o wielkości 5 cm.
- Zamarynuj we wcześniej przygotowanym sosie, przełóż do worka VAC, skompresuj i zostaw na noc.
- Obtocz w jajku i panko. Powtórz czynność dwa razy.
- Usmaż w głębokim tłuszczu.
- 1 kgpietruszki
- 100 gmasła
- 100 gśmietanki Debic
- sól
- pieprz
Purée z pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części.
- Przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą, a następnie gotuj do uzyskania miękkości.
- Odlej nadmiar wody.
- Pietruszkę przełóż do kielicha Thermomiksa.
- Dodaj śmietankę, masło i dopraw.
- Miksuj na pełnych obrotach.
- W razie potrzeby dodaj ksantan.
- 200 gjarmużu
- 50 gszalotki
- 15 goctu winnego
- 10 gmiodu
- 10 goliwy z oliwek
Marynowany jarmuż
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno szalotkę.
- Wymieszaj ocet winny razem z miodem i oliwą z oliwek, następnie dodaj posiekaną szalotkę.
- Dodaj do zalewy jarmuż, dopraw solą i pieprzem.
- 200 gtopinamburu
- olej do smażenia
- sól
Chips z topinamburu
Sposób przygotowania:
- Oczyść dokładnie topinambur i pokrój na cienkie plastry.
- Smaż w głębokim tłuszczu.
- Dopraw solą.
- 300 gboczniaków mikołajkowych
- 10 gtymianku
- 10 gczosnku
- olej do smażenia
Boczniaki mikołajkowe
Sposób przygotowania:
- Oczyść grzyby, następnie przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę.
- Smaż na oleju z tymiankiem i czosnkiem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- 200 gpora
Puder z palonego pora
Sposób przygotowania:
- Oczyść dokładnie por.
- Zielone części pora piecz w 280°C przez 10-15 min, do momentu spalenia.
- Zmiksuj por w Thermomixie na puder.
- Przesiej puder przez drobne sito.
- Mikrozioła
- Puder z palonego pora
Wykończenie
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj delikatnie mikroziołami i pudrem z palonego pora.