SEMIFREDO Z ROKITNIKIEM I SEZAMEM
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 mlparafait
- 400 gcukru
- 200 grokitnika
- 200 g mrożonych malin
- 50 g tahini
- 20 gpistacji
Sposób przygotowania
Rokitnik
- Rozpuść w rondelku 200 g cukru, do uzyskania karmelu.
- Następnie dodaj rokitnik i gotuj do momentu uzyskania gęstego syropu z owocami.
- Połowę owoców zblenduj na gładki sos, przecierając przez drobne sito – tak przygotowany mus z rokitnika dodasz do parfait.
- Całe owoce w syropie zostaw do dekoracji deseru.
Coulis malinowe
- Maliny podgrzej w rondlu, dodając cukier.
- Gdy owoce i cukier się rozpuszczą, zmiksuj wszystko na jednolitą masę i przetrzyj przez sito.
- Opcjonalnie możesz dodać liście mięty i sok z cytryny.
- Coulis posłuży Ci jako polewa do semifredo.
Semifredo
- Parfait wlej do miksera planetarnego i ubij na wolnych obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Następnie dodaj mus z rokitnika i pastę tahini, delikatnie mieszając.
- Wymieszaną masę wyłóż do dowolnych foremek i wstaw na około 3 godziny do zamrażarki.
- Kiedy masa będzie zmrożona, wyciągnij semifredo z foremek i ułóż na talerzu.
- Podaj z polewą malinową, owocami rokitnika i kruszonymi pistacjami.
- Możesz do deseru dodać też świeże truskawki, maliny czy miętę.