PRZEPIS
wstecz

SERNIK MAKOWY Z ŻELKĄ Z ROKITNIKA, COULIS ZE ŚLIWEK I AŻUREM Z CIASTA CYGARETKOWEGO

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 300 grokitnika
  • 150 gmiodu
  • 7 gagaru
  • 1 gwiazdka anyżu

Żelka z rokitnika

Sposób przygotowania:

  1. Rokitnik gotuj z miodem i anyżem około 10 minut na małym ogniu.
  2. Zblenduj i przetrzyj przez sitko.
  3. Następnie ponownie podgrzej, rozpuszczając w masie agar.
  4. Gdy stężeje, wylej na GN, pokrój w kostki o boku 0,5 cm.
Składniki
  • 500 mlparfait Debic
  • 300 gsera sernikowego
  • 200 gmasy makowej
  • 150 gprażynek Barima
  • 100 gmasła
  • 100 gśmietanki 36%
  • 100 gmiodu
  • 70 gstabilizatora Sanett
  • 50 gbiałej czekolady
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • skórka z połowy pomarańczy
  • pomarańczowy zamsz w sprayu Barima

Sernik makowy

Sposób przygotowania:

  1. W dzieży miksera ubij parfait na puszystą masę.
  2. Do masy dodaj ser, masę makową, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy i miód. Delikatnie miksuj na jednolitą masę.
  3. Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej substancję stabilizującą, ostudź. Powoli dodawaj do masy, delikatnie mieszając.
  4. Czekoladę białą i masło rozpuść, połącz z prażynkami, wymieszaj i wylej na blachę o wysokości ok 3 mm. Wystudź i wykrawaj kółka o średnicy otworu w macie silikonowej Rose.
  5. Do foremek w macie wyszprycuj część kremu, włóż żelkę z rokitnika, przykryj kremem. Otwór zamknij kołem z prażynek. Zamroź.
  6. Przed serwisem zamrożony deser spryskaj zamszem i pozostaw do rozmrożenia.
Składniki
  • 300 gśliwek węgierek
  • 120 gpowideł śliwkowych
  • 120 gmiodu
  • 100 mlczerwonego wina
  • 6 gksantanu (opcjonalnie)
  • 3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Coulis ze śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
  2. Karmelizuj na miodzie z anyżem, goździkami i kardamonem, następnie dodaj czerwone wino i powidła. Duś około 5 minut.
  3. Wyjmij anyż i goździki, zmiksuj na kremowy sos.
  4. Całość możesz zagęścić ksantanem.
Składniki
  • 100 gmasła
  • 100 gcukru pudru
  • 100 gmąki
  • 100 gjaj

Ażur z ciasta cygaretkowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem, doda mąkę i jaja, wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
  2. Masą wypełnij cienko matę silikonową Corona.
  3. Piecz w temperaturze 160°C około 5-7 minut.
Składniki
  • jeżyny liofilizowane
  • kwiaty jadalne
  • świeża mięta
  • mikroliście

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj śliwkowym coulis, jeżynami, kwiatami i mikroliśćmi.