SERNIK MAKOWY Z ŻELKĄ Z ROKITNIKA, COULIS ZE ŚLIWEK I AŻUREM Z CIASTA CYGARETKOWEGO
Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 300 grokitnika
- 150 gmiodu
- 7 gagaru
- 1 gwiazdka anyżu
Żelka z rokitnika
Sposób przygotowania:
- Rokitnik gotuj z miodem i anyżem około 10 minut na małym ogniu.
- Zblenduj i przetrzyj przez sitko.
- Następnie ponownie podgrzej, rozpuszczając w masie agar.
- Gdy stężeje, wylej na GN, pokrój w kostki o boku 0,5 cm.
- 500 mlparfait Debic
- 300 gsera sernikowego
- 200 gmasy makowej
- 150 gprażynek Barima
- 100 gmasła
- 100 gśmietanki 36%
- 100 gmiodu
- 70 gstabilizatora Sanett
- 50 gbiałej czekolady
- 1 łyżka pasty waniliowej
- skórka z połowy pomarańczy
- pomarańczowy zamsz w sprayu Barima
Sernik makowy
Sposób przygotowania:
- W dzieży miksera ubij parfait na puszystą masę.
- Do masy dodaj ser, masę makową, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy i miód. Delikatnie miksuj na jednolitą masę.
- Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej substancję stabilizującą, ostudź. Powoli dodawaj do masy, delikatnie mieszając.
- Czekoladę białą i masło rozpuść, połącz z prażynkami, wymieszaj i wylej na blachę o wysokości ok 3 mm. Wystudź i wykrawaj kółka o średnicy otworu w macie silikonowej Rose.
- Do foremek w macie wyszprycuj część kremu, włóż żelkę z rokitnika, przykryj kremem. Otwór zamknij kołem z prażynek. Zamroź.
- Przed serwisem zamrożony deser spryskaj zamszem i pozostaw do rozmrożenia.
- 300 gśliwek węgierek
- 120 gpowideł śliwkowych
- 120 gmiodu
- 100 mlczerwonego wina
- 6 gksantanu (opcjonalnie)
- 3 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Coulis ze śliwek
Sposób przygotowania:
- Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
- Karmelizuj na miodzie z anyżem, goździkami i kardamonem, następnie dodaj czerwone wino i powidła. Duś około 5 minut.
- Wyjmij anyż i goździki, zmiksuj na kremowy sos.
- Całość możesz zagęścić ksantanem.
- 100 gmasła
- 100 gcukru pudru
- 100 gmąki
- 100 gjaj
Ażur z ciasta cygaretkowego
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem, doda mąkę i jaja, wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
- Masą wypełnij cienko matę silikonową Corona.
- Piecz w temperaturze 160°C około 5-7 minut.
- jeżyny liofilizowane
- kwiaty jadalne
- świeża mięta
- mikroliście
Wykończenie
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj śliwkowym coulis, jeżynami, kwiatami i mikroliśćmi.