SERNIK NA ZIMNO Z PALONĄ BEZĄ I SOSEM Z GRZAŃCA
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 750 gsera śmietankowego Debic
- 200 gcukru pudru
- 125 gmasła
- 90 ggalaretki cytrynowej
- puder cytrynowy Wiberg
- pieprz pomarańczowy Wiberg
Sernik
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozrób w mniejszej niż zalecana ilości wody, ugotuj, wystudź.
- Resztę składników wymieszaj w robocie typu KitchenAid na gładką masę, na koniec dodaj schłodzoną galaretkę.
- Rozłóż do foremek. Możesz mocno schłodzić lub zamrozić (część, która ma być wykończona zamszem, lepiej zamrozić).
- Sernik wykończ pieprzem pomarańczowym
- 125 gmasła
- białko z 7 jaj
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki kakao
Ptasie mleczko
Sposób przygotowania:
- Do rondla włóż masło, wlej wodę i rozpuszczoną żelatynę, całość zagotuj i wystudź.
- Ubij białka z cukrem, dodaj wystudzoną zawartość rondla.
- Powstałą masę rozdziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, szybko ją utrzyj i wylej do formy. Potem szybko utrzyj białą część i wylej na pierwszą warstwę. Pozostaw do zastygnięcia.
Uwaga! Wszystkie czynności trzeba wykonywać szybko, bo żelatyna błyskawicznie wiąże.
- 190 gjaj
- 75 mlwody
- 70 gczekolady
- 60 gmąki
- 30 gcukru
Biszkopt z mikrofali
Sposób przygotowania:
- Zagotuj cukier z wodą. Przygotowanym roztworem zalej czekoladę, dodaj jaja i mąkę.
- Całość miksuj blenderem, wlej do syfonu, nabij 2-3 naboje.
- Napełnij (maksymalnie do połowy) plastikowe lub papierowe kubki z otworem na spodzie i wstaw je do mikrofalówki na około 45 sekund (czas uzależniony od mocy mikrofalówki).
- 250 gmąki
- 250 gmasła
- 80 gciemnej czekolady
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciasto czekoladowe
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj rozpuszczoną wystudzoną czekoladę i pozostałe składniki. Ciasto zawiń w folię i odstaw do schłodzenia.
- Rozwałkuj cienko na macie silikonowej i piecz około 10 minut w temperaturze 180°C.
- 100 gbiałka
- 100 gcukru
Palona beza
Sposób przygotowania:
- Białka z cukrem podgrzej do temperatury około 50°C, całość ubij.
- Napełnij rękaw i szprycuj bezpośrednie do talerza, na koniec przypal palnikiem.
- 1 lgrzanego wina
- 170 mlśmietanki 20% Base Culinar
- 140 gmlecznej czekolady
- 6 gwiazdek anyżu
- przyprawa do grzańca Wiberg
- ocet czarny bez Wiberg
Sos z grzańca
Sposób przygotowania:
- Zagotuj grzane wino z anyżem i przyprawą do grzańca, zredukuj o połowę
- Przecedź przez sito, dodaj czekoladę i śmietankę, gotuj do odpowiedniej konsystencji.
- Na koniec dodaj ocet z czarnego bzu, zagotuj i odstaw.