SEZONOWY POKE BOWL
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gryżu do sushi
- 600 mlwody
- ocet ryżowy
- cukier, sól (do smaku)
Ryż
Sposób przygotowania:
- Wypłukany w zimnej wodzie ryż zalej odmierzoną ilością wody i zagotuj.
- Przemieszaj, po czym zmniejsz źródło ciepła i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę (powinien być al dente).
- Na koniec dopraw octem, solą i cukrem.
- 1 kgkimchi
- 500 gpolędwicy wołowej Flanders Beef
- 500 gzblanszowanych szparagów
- 500 gawokado
- 500 gmarynowanych grzybów shimeji
- 200 gkiełków buraka
- 200 gpapryki padrón
- 200 gpitai
- 100 gchrupiącej cebulki
- 200 mlsosu ponzu
- sezam do obtoczenia mięsa
Inne składniki
Sposób przygotowania:
- Polędwicę obtocz w sezamie i pokrój na cienkie plasterki. Szybko obsmaż, tak by sezam się zarumienił, a mięso pozostało surowe.
- Ułóż wszystkie składniki w misce w dowolny sposób, z zastrzeżeniem, by wszystkie były widoczne, a całość tworzyła estetyczną, uporządkowaną kompozycję.
- Danie skrop sosem.
- Podaj sos również w osobnej miseczce – naczynie możesz umieścić w misce ze składnikami.