PRZEPIS
wstecz

SEZONOWY POKE BOWL

pokebowl
pokebowl
pokebowl

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gryżu do sushi
  • 600 mlwody
  • ocet ryżowy
  • cukier, sól (do smaku)

Ryż

Sposób przygotowania:

  1. Wypłukany w zimnej wodzie ryż zalej odmierzoną ilością wody i zagotuj.
  2. Przemieszaj, po czym zmniejsz źródło ciepła i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę (powinien być al dente).
  3. Na koniec dopraw octem, solą i cukrem.
Składniki
  • 1 kgkimchi
  • 500 gpolędwicy wołowej Flanders Beef
  • 500 gzblanszowanych szparagów
  • 500 gawokado
  • 500 gmarynowanych grzybów shimeji
  • 200 gkiełków buraka
  • 200 gpapryki padrón
  • 200 gpitai
  • 100 gchrupiącej cebulki
  • 200 mlsosu ponzu
  • sezam do obtoczenia mięsa

Inne składniki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę obtocz w sezamie i pokrój na cienkie plasterki. Szybko obsmaż, tak by sezam się zarumienił, a mięso pozostało surowe.
  2. Ułóż wszystkie składniki w misce w dowolny sposób, z zastrzeżeniem, by wszystkie były widoczne, a całość tworzyła estetyczną, uporządkowaną kompozycję.
  3. Danie skrop sosem.
  4. Podaj sos również w osobnej miseczce – naczynie możesz umieścić w misce ze składnikami.