PRZEPIS
wstecz

SGAGLIOZZE

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 130 gpolenty
  • 620 gwody
  • 20 gbulionu drobiowego Wiberg
  • 130 gpomidorów suszonych
  • 100 gczarnych oliwek
  • 1 loleju rzepakowego
  • świeża szałwia

Sgagliozze

Sposób przygotowania:

  1. W wodzie rozpuść bulion, zagotuj i dodaj polentę, gotuj do zgęstnienia.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, oliwki i szałwię.
  3. Gotową polentę wylej na GN w połowie wyłożony folią spożywczą, wystudź.
  4. Pokrój polentę w prostokąty, smaż na rumiany kolor w głębokim tłuszczu.
Składniki
  • 50 gpesto al basilico
  • 10 gsoku z limonki
  • 40 gżółtka
  • 5 goctu winnego
  • 160 goliwa extra virgin

Majonez bazyliowy

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka przełóż wszystkie składniki oprócz oliwy.
  2. Blenduj, dodając pomału oliwę.
  3. Przygotowany majonez przełóż do pojemnika.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.