SGAGLIOZZE
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 130 gpolenty
- 620 gwody
- 20 gbulionu drobiowego Wiberg
- 130 gpomidorów suszonych
- 100 gczarnych oliwek
- 1 loleju rzepakowego
- świeża szałwia
Sgagliozze
Sposób przygotowania:
- W wodzie rozpuść bulion, zagotuj i dodaj polentę, gotuj do zgęstnienia.
- Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, oliwki i szałwię.
- Gotową polentę wylej na GN w połowie wyłożony folią spożywczą, wystudź.
- Pokrój polentę w prostokąty, smaż na rumiany kolor w głębokim tłuszczu.
- 50 gpesto al basilico
- 10 gsoku z limonki
- 40 gżółtka
- 5 goctu winnego
- 160 goliwa extra virgin
Majonez bazyliowy
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka przełóż wszystkie składniki oprócz oliwy.
- Blenduj, dodając pomału oliwę.
- Przygotowany majonez przełóż do pojemnika.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.