ŚLEDŹ ZE ŚMIETANĄ, PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ ZIOŁOWĄ
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 śledzi matias (filety podwójne)
- 100 mloleju z ostropestu
- sok i skórka z połowy cytryny
- 5 gkoperku
- pieprz kolorowy młotkowany do smaku
- 20 ziemniaków pasteryzowanych w mundurkach
- 100 gsera kozackiego
- 50 gpumpernikla
- 1 gliofilizowanych ziół włoskich
- 100 gszczypiorku
- 100 mloliwy pomace
- 200 gkwaśniej śmietany
- 5 gkiełków pora
- 30 gkiełków groszku
- 30 gsałaty mizuna
- 20 gszalotki (piórka)
- 5 porcji dressingu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Połącz oliwę z ostropestu, skórkę i sok z cytryny, posiekany koperek i pieprz. Do marynaty włóż śledzie.
- Wymieszaj pokruszony pumpernikiel, zioła włoskie i starty ser, dopraw solą i pieprzem.
- Rozetnij ziemniaki i nafaszeruj je tak przygotowaną mieszanką. Zapiecz w piecu.
- Oliwę zmiksuj ze szczypiorkiem i podgrzej do temperatury 70°C. Odstaw na 12 godzin, odcedź.
- Kwaśną śmietanę wymieszaj z oliwą szczypiorkową (30 g), dopraw solą i odrobiną soku z cytryny.
- Pozostałe składniki wymieszaj na sałatkę. Śledzia, ziemniaki i sałatkę ułóż na talerzu, polej całość oliwą szczypiorkową.