SŁODKIE JAJKO W GNIAZDKU Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 250 gpurée z mango
- 50 gcukru
- 15 gstabilizatora Sanett Veggie Dreidoppel
- AcetoPlus mango Wiberg
Żelka mango
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagotuj, ostudź, a następnie zamroź.
- Z powstałej masy wytnij niewielką kulę, która będzie naśladowała żółtko, i włóż do musu czekoladowego (patrz niżej).
- 375 mlśmietany 31%
- 125 gbiałej czekolady
- 2 listki żelatyny
Mus z białej czekolady
Sposób przygotowania:
- 125 ml śmietany zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj 125 g rozpuszczonej czekolady i namoczoną w zimnej wodzie żelatynę w listkach. Dokładnie wymieszaj.
- Pozostałe 250 g śmietany ubij na ¾ (półsztywno) i połącz z wcześniej przygotowaną częścią śmietany z czekoladą.
- Przelej do połowy wysokości formy w kształcie jajka, do środka włóż żelkę mango naśladującą żółtko, zalej pozostałym musem.
- 250 gbiałej czekolady
- zielony zamsz w sprayu
Gniazdo z białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Białą czekoladę stemperuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Za pomocą worka cukierniczego wylej czekoladę cienkim strumieniem na zimną blachę, po chwili zwiń ją w gniazdo i wstaw do zamrażarki.
- Zmrożone gniazdko spryskaj zamszem.
- prażone migdały
- świeże owoce jagodowe
- słodkie dekoracje świąteczne
Wykończenie
Sposób podania:
Deser posyp prażonymi migdałami, ozdób przekrojonymi owocami i świątecznymi dekorami.