PRZEPIS
wstecz

SŁODKIE JAJKO W GNIAZDKU Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 250 gpurée z mango
  • 50 gcukru
  • 15 gstabilizatora Sanett Veggie Dreidoppel
  • AcetoPlus mango Wiberg

Żelka mango

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagotuj, ostudź, a następnie zamroź.
  2. Z powstałej masy wytnij niewielką kulę, która będzie naśladowała żółtko, i włóż do musu czekoladowego (patrz niżej).
Składniki
  • 375 mlśmietany 31%
  • 125 gbiałej czekolady
  • 2 listki żelatyny

Mus z białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. 125 ml śmietany zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj 125 g rozpuszczonej czekolady i namoczoną w zimnej wodzie żelatynę w listkach. Dokładnie wymieszaj.
  2. Pozostałe 250 g śmietany ubij na ¾ (półsztywno) i połącz z wcześniej przygotowaną częścią śmietany z czekoladą.
  3. Przelej do połowy wysokości formy w kształcie jajka, do środka włóż żelkę mango naśladującą żółtko, zalej pozostałym musem.
Składniki
  • 250 gbiałej czekolady
  • zielony zamsz w sprayu

Gniazdo z białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Białą czekoladę stemperuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Za pomocą worka cukierniczego wylej czekoladę cienkim strumieniem na zimną blachę, po chwili zwiń ją w gniazdo i wstaw do zamrażarki.
  3. Zmrożone gniazdko spryskaj zamszem.
Składniki
  • prażone migdały
  • świeże owoce jagodowe
  • słodkie dekoracje świąteczne

Wykończenie

Sposób podania:

Deser posyp prażonymi migdałami, ozdób przekrojonymi owocami i świątecznymi dekorami.