SMASH CROISSANT Z KARMELIZOWANYMI MORELAMI, RODZYNKAMI I KARDAMONOWYM KREMEM SERNIKOWYM
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 croissantów
Smash croissant
Sposób przygotowania:
- Croissanty rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odczekaj 20 minut aby się rozmroziły.
- Dociśnij je blachą, tak, aby nadać im spłaszczony kształt.
- Włóż croissanty do pieca nagrzanego do 175°C razem z blachą dociskającą rogale na około 15 minut.
- Wyjmij blachę, która dociskała croissanty i piecz jeszcze około 5 minut w 175°C, do uzyskania złotego koloru.
- 1,5 kgmoreli
- 600 gcukru
- 400 grodzynek
- sok z 2 cytryn
Karmelizowane morele z rodzynkami
Sposób przygotowania:
- Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki, pokrój w kostkę.
- Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj pokrojone morele wraz z rodzynkami, podduś razem z karmelem.
- Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny i startą skórkę.
- Przełóż morele do pojemnika do wystudzenia.
- 640 gserka śmietankowego Debic
- 38 gśmietanki Debic Stand & Overrun
- 250 mlmleka 3,2%
- 1 laska wanilii
- 50 gżółtek
- 55 gcukru
- 17 gskrobii kukurydzianej
- 8 gmąki pszennej
- szczypta kardamonu
Krem sernikowy z kardamonem
Sposób przygotowania:
- Z lasek wanilii wyjmij miąższ, dodaj do mleka razem z mielonym kardamonem.
- Podgrzej z połową cukru.
- Do żółtek dodaj drugą połowę cukru, skrobię kukurydzianą i mąkę, wymieszaj rózgą.
- Do żółtek dodaj gorące mleko z wanilią, ciągle mieszając.
- Następnie masę przełóż do rondla i zagotuj, często mieszając.
- Gdy masa będzie się gotować, dodaj śmietankę.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Przykryj folią spożywczą.
- Następnego dnia ubij krem na gładką masę i dodaj 640g serka śmietankowego.
- Gotową masę przełóż do worka cukierniczego.
- 200 gorzechów włoskich
- 100 gcukru
- 30 mlwody
- 15 gmasła
- 2,5 gcynamonu
- szczypta soli
Karmelizowane orzechy
Sposób przygotowania:
- Możesz użyć jednego rodzaju orzechów lub mieszanki.
- Odmierz orzechy i przygotuj wszystkie składniki.
- Na suchej patelni na średnim ogniu lekko upraż orzechy, mieszając je co jakiś czas, aż staną się złociste i aromatyczne.
- Zdejmij uprażone orzechy z patelni, odstaw.
- W tej samej patelni rozpuść cukier z wodą na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści i zamieni w złocisty karmel.
- Dodaj masło i szczyptę soli, mieszając szybko, aby składniki się połączyły, dodaj cynamon.
- Następnie dodaj uprażone orzechy do karmelu i szybko mieszaj, aby wszystkie orzechy się nim równomiernie pokryły.
- Gotuj orzechy w karmelu przez około 1-2 minuty, mieszając, aby się nie przypaliły.
- Przełóż orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą.
- Rozłóż je równomiernie, aby się nie sklejały.
- Pozwól orzechom całkowicie ostygnąć i stwardnieć, następnie je pokrusz.
- Sos słony karmel
- Sos waniliowy z Bourbonem
- Pokruszone pistacje
Wykończenie
Sposób wykończenia:
- Na talerz wylej sos waniliowy, na nim połóż ciepły croissant, wyłóż karmelizowane morele, na owoce wyszprycuj krem sernikowy z kardamonem.
- Całość skrop sosem słony karmel, posyp kruszonką z orzechów karmelizowanych i pokruszonymi pistacjami, udekoruj świeżą miętą.