PRZEPIS
wstecz

SMASH CROISSANT Z KARMELIZOWANYMI MORELAMI, RODZYNKAMI I KARDAMONOWYM KREMEM SERNIKOWYM

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 croissantów

Smash croissant

Sposób przygotowania:

  1. Croissanty rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Odczekaj 20 minut aby się rozmroziły.
  3. Dociśnij je blachą, tak, aby nadać im spłaszczony kształt.
  4. Włóż croissanty do pieca nagrzanego do 175°C razem z blachą dociskającą rogale na około 15 minut.
  5. Wyjmij blachę, która dociskała croissanty i piecz jeszcze około 5 minut w 175°C, do uzyskania złotego koloru.
Składniki
  • 1,5 kgmoreli
  • 600 gcukru
  • 400 grodzynek
  • sok z 2 cytryn

Karmelizowane morele z rodzynkami

Sposób przygotowania:

  1. Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki, pokrój w kostkę.
  2. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj pokrojone morele wraz z rodzynkami, podduś razem z karmelem.
  3. Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny i startą skórkę.
  4. Przełóż morele do pojemnika do wystudzenia.
Składniki
  • 640 gserka śmietankowego Debic
  • 38 gśmietanki Debic Stand & Overrun
  • 250 mlmleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 50 gżółtek
  • 55 gcukru
  • 17 gskrobii kukurydzianej
  • 8 gmąki pszennej
  • szczypta kardamonu

Krem sernikowy z kardamonem

Sposób przygotowania:

  1. Z lasek wanilii wyjmij miąższ, dodaj do mleka razem z mielonym kardamonem.
  2. Podgrzej z połową cukru.
  3. Do żółtek dodaj drugą połowę cukru, skrobię kukurydzianą i mąkę, wymieszaj rózgą.
  4. Do żółtek dodaj gorące mleko z wanilią, ciągle mieszając.
  5. Następnie masę przełóż do rondla i zagotuj, często mieszając.
  6. Gdy masa będzie się gotować, dodaj śmietankę.
  7. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  8. Przykryj folią spożywczą.
  9. Następnego dnia ubij krem na gładką masę i dodaj 640g serka śmietankowego.
  10. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego.
Składniki
  • 200 gorzechów włoskich
  • 100 gcukru
  • 30 mlwody
  • 15 gmasła
  • 2,5 gcynamonu
  • szczypta soli

Karmelizowane orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Możesz użyć jednego rodzaju orzechów lub mieszanki.
  2. Odmierz orzechy i przygotuj wszystkie składniki.
  3. Na suchej patelni na średnim ogniu lekko upraż orzechy, mieszając je co jakiś czas, aż staną się złociste i aromatyczne.
  4. Zdejmij uprażone orzechy z patelni, odstaw.
  5. W tej samej patelni rozpuść cukier z wodą na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  6. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści i zamieni w złocisty karmel.
  7. Dodaj masło i szczyptę soli, mieszając szybko, aby składniki się połączyły, dodaj cynamon.
  8. Następnie dodaj uprażone orzechy do karmelu i szybko mieszaj, aby wszystkie orzechy się nim równomiernie pokryły.
  9. Gotuj orzechy w karmelu przez około 1-2 minuty, mieszając, aby się nie przypaliły.
  10. Przełóż orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą.
  11. Rozłóż je równomiernie, aby się nie sklejały.
  12. Pozwól orzechom całkowicie ostygnąć i stwardnieć, następnie je pokrusz.
Składniki
  • Sos słony karmel
  • Sos waniliowy z Bourbonem
  • Pokruszone pistacje

Wykończenie

Sposób wykończenia:

  1. Na talerz wylej sos waniliowy, na nim połóż ciepły croissant, wyłóż karmelizowane morele, na owoce wyszprycuj krem sernikowy z kardamonem.
  2. Całość skrop sosem słony karmel, posyp kruszonką z orzechów karmelizowanych i pokruszonymi pistacjami, udekoruj świeżą miętą.