PRZEPIS
wstecz

SMAŻONA DORADA Z CYTRUSAMI I POMIDORAMI

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 5 dorad
  • 50 mloliwy z oliwek GranFruttato
  • 10 gmieszanki dzikich ziół Wiberg
  • 10 g świeżego tymianku
  • 10 gczosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Dorada

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść z łusek, usuń oczy, skrzela oraz płetwy. Natnij pod kątem.
  2. Dopraw rybę solą i pieprzem oraz mieszanką dzikich ziół.
  3. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę z oliwek i masło.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu smaż rybę około 7 minut z każdej strony, dodając w trakcie kilka gałązek tymianku i czosnek.
Składniki
  • 300 gpomarańczy
  • 150 ggrejpfruta
  • 50 ggranatu
  • 30 gczerwonej cebuli
  • 20 gmięty
  • 200 mloliwy z oliwek GranFruttato
  • 150 mlcytrusowego AcetoPlus Wiberg
  • 50 mlsyropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z cytrusów

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze i grejpfruta obierz i wyfiletuj.
  2. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka. 
  3. Granat oczyść i wypestkuj. 
  4. Miętę pokrój w cienkie paski.
  5. Wszystkie składniki lekko wymieszaj.
  6. Przygotuj dressing: wymieszaj ocet cytrusowy z oliwą, dodaj syrop klonowy, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę.
Składniki
  • 200 gpomidorów żółtych
  • 150 gpomidorów malinowych
  • 100 gpomidorów cherry
  • 150 mloliwy z oliwek GranFruttato
  • 20 mlczerwonego octu winnego
  • 25 mlsyropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w cząstki, a pomidory cherry na pół. 
  2. Z oliwy, octu i syropu klonowego przygotuj dressing, dopraw solą i pieprzem.
  3. Polej dressingiem wcześniej przygotowane pomidory.
Składniki
  • kapary
  • mix oliwek Castellino
  • cytryna
  • mizuna
  • tymianek

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.