SMAŻONA DORADA Z CYTRUSAMI I POMIDORAMI
Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 5 dorad
- 50 mloliwy z oliwek GranFruttato
- 10 gmieszanki dzikich ziół Wiberg
- 10 g świeżego tymianku
- 10 gczosnku
- masło
- sól
- pieprz
Dorada
Sposób przygotowania:
- Rybę oczyść z łusek, usuń oczy, skrzela oraz płetwy. Natnij pod kątem.
- Dopraw rybę solą i pieprzem oraz mieszanką dzikich ziół.
- Na patelni grillowej rozgrzej oliwę z oliwek i masło.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż rybę około 7 minut z każdej strony, dodając w trakcie kilka gałązek tymianku i czosnek.
- 300 gpomarańczy
- 150 ggrejpfruta
- 50 ggranatu
- 30 gczerwonej cebuli
- 20 gmięty
- 200 mloliwy z oliwek GranFruttato
- 150 mlcytrusowego AcetoPlus Wiberg
- 50 mlsyropu klonowego
- sól
- pieprz
Sałatka z cytrusów
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze i grejpfruta obierz i wyfiletuj.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Granat oczyść i wypestkuj.
- Miętę pokrój w cienkie paski.
- Wszystkie składniki lekko wymieszaj.
- Przygotuj dressing: wymieszaj ocet cytrusowy z oliwą, dodaj syrop klonowy, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę.
- 200 gpomidorów żółtych
- 150 gpomidorów malinowych
- 100 gpomidorów cherry
- 150 mloliwy z oliwek GranFruttato
- 20 mlczerwonego octu winnego
- 25 mlsyropu klonowego
- sól
- pieprz
Sałatka z pomidorów
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokrój w cząstki, a pomidory cherry na pół.
- Z oliwy, octu i syropu klonowego przygotuj dressing, dopraw solą i pieprzem.
- Polej dressingiem wcześniej przygotowane pomidory.
- kapary
- mix oliwek Castellino
- cytryna
- mizuna
- tymianek
Wykończenie
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.