SMAŻONY FILET Z DOBOSZA Z GRATINEM, SOSEM LANGOSTINO I BROKUŁAMI BIMI®
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,8 kgfiletów z dobosza
- 100 mlsoku z limonki
- 100 mlbiałego wina
- 100 mlfondu z ryb i owoców morza
- 100 mloleju
- 100 gczosnku
- tymianek, sól, pieprz
Dobosz
Sposób przygotowania:
- Filety oczyść i przełóż do worka. Dodaj resztę składników i zamknij próżniowo na około 6 godzin.
- Po zamarynowaniu rybę oczyść i ponacinaj delikatnie skórę.
- Smaż na papierze do pieczenia około 4 minuty z każdej strony, na końcu zdejmij papier.
- Dodaj masło i zioła, delikatnie bastując.
- 2 kgziemniaków
- 600 mlśmietanki 30%
- 300 gsera Bursztyn
- czosnek, tymianek, sól
Gratin ziemniaczane
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Zalej śmietanką ze startym serem – pozostawiając część sera do obsypania wierzchu – dodaj listki tymianku, czosnek i sól.
- Całość posyp resztą sera, piecz w temperaturze 200°C przez 60 minut.
- 500 gpancerzy z krewetek, langustynek i homarów
- 200 gpomidorów
- 100 gpapryki czerwonej
- 100 gcebuli
- białe wino
- zimne masło
- kilka ząbków czosnku
- natka pietruszki
- szafran
- cytryna
- opcjonalnie fond z ryb i owoców morza
Sos langostino
Sposób przygotowania:
- Pancerze skorupiaków usmaż na maśle, podgotuj przez około 20 minut.
- Przecedź, do rondla dodaj resztę składników, podsmaż i zalej winem, wodą i ewentualnie wywarem. Redukuj do pożądanego smaku.
- Zblenduj, przecedź i jeszcze zredukuj. Zagęść zimnym masłem.
- brokuły Bimi®
- boczniaki
- cytryny
- masło
- cukier, sól
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Bimi® obierz i sparz we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Przed podaniem podsmaż na maśle.
- Na talerzu połóż kawałek gratin, na nim Bimi®, a na nich rybę. Dodaj cytrusy i podsmażone boczniaki.
- Uzupełnij kleksami sosu, udekoruj ziołami.