PRZEPIS
wstecz

SPEZZATINO DI AGNELLO

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 900 gudźca jagnięcego
  • 150 gcebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 goliwy z oliwek
  • 100 gboczku wędzonego Duda
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 łyżki bulionu warzywnego Wiberg
  • 500 gpassaty Mutti
  • 250 gbiałego wina
  • 200 gwody
  • 5 grozmarynu (same igły)
  • 5 gtymianku (same liście)
  • 5 liści szałwii
  • sól
  • pieprz

Jagnięcina w sosie pomidorowym z winem i ziołami

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę i boczek pokrój w kostkę, oprósz surowe mięso solą i pieprzem.
  2. Marchew i seler pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
  3. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  4. Posiekaj zioła.
  5. Przesmaż mięso na oliwie, gdy się „zamknie”, dodaj boczek i cebulę z czosnkiem.
  6. Chwilę podsmaż, dodaj marchew i seler, smaż jeszcze chwilę.
  7. Deglasuj białym winem, dodaj resztę składników (razem z ziołami) i duś pod przykryciem na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
Składniki
  • ziemniaki Base Culinar
  • zioła włoskie Wiberg
  • chili w młynku Wiberg
  • czosnek granulowany Base Culinar
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Smażone ziemniaki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w cząstki i przesmaż na klarowanym maśle.
  2. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 5 świeżych karczochów
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gmasła
  • sok z cytryny
  • białe wino
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Karczoch po rzymsku gotowan z masłem i ziołami

Sposób przygotowania:

  1. Karczochy oczyść i wydrąż serce z wnętrza „kwiatu”.
  2. Oczyszczone karczochy trzymaj w wodzie z cytryną, żeby nie ściemniały.
  3. Przesmaż je na oliwie od strony cięcia płatków.
  4. Dodaj czosnek i tymianek, deglasuj białym winem.
  5. Zalej wodą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  6. Podawaj gorący, odsączony.
Składniki
  • mikroliście Siejemy
  • świeże zioła

Wykończenie

Danie nakładaj w głębokim talerzu. Wykorzystaj wydrążenie karczocha, w którym możesz podać część sosu.