SPEZZATINO DI AGNELLO
Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 900 gudźca jagnięcego
- 150 gcebuli
- 4 ząbki czosnku
- 20 goliwy z oliwek
- 100 gboczku wędzonego Duda
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 łyżki bulionu warzywnego Wiberg
- 500 gpassaty Mutti
- 250 gbiałego wina
- 200 gwody
- 5 grozmarynu (same igły)
- 5 gtymianku (same liście)
- 5 liści szałwii
- sól
- pieprz
Jagnięcina w sosie pomidorowym z winem i ziołami
Sposób przygotowania:
- Jagnięcinę i boczek pokrój w kostkę, oprósz surowe mięso solą i pieprzem.
- Marchew i seler pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
- Posiekaj zioła.
- Przesmaż mięso na oliwie, gdy się „zamknie”, dodaj boczek i cebulę z czosnkiem.
- Chwilę podsmaż, dodaj marchew i seler, smaż jeszcze chwilę.
- Deglasuj białym winem, dodaj resztę składników (razem z ziołami) i duś pod przykryciem na małym ogniu około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
- ziemniaki Base Culinar
- zioła włoskie Wiberg
- chili w młynku Wiberg
- czosnek granulowany Base Culinar
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Smażone ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w cząstki i przesmaż na klarowanym maśle.
- Dopraw do smaku.
- 5 świeżych karczochów
- 4 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 100 gmasła
- sok z cytryny
- białe wino
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Karczoch po rzymsku gotowan z masłem i ziołami
Sposób przygotowania:
- Karczochy oczyść i wydrąż serce z wnętrza „kwiatu”.
- Oczyszczone karczochy trzymaj w wodzie z cytryną, żeby nie ściemniały.
- Przesmaż je na oliwie od strony cięcia płatków.
- Dodaj czosnek i tymianek, deglasuj białym winem.
- Zalej wodą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
- Podawaj gorący, odsączony.
- mikroliście Siejemy
- świeże zioła
Wykończenie
Danie nakładaj w głębokim talerzu. Wykorzystaj wydrążenie karczocha, w którym możesz podać część sosu.