STEK CHATEAUBRIAND Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 220 gsteku z polędwicy
- 1 plaster boczku wędzonego
- gruboziarnista przyprawa do steków Wiberg
- oliwa z oliwek
Polędwica
- Polędwice wołową owijamy plastrem boczku, przyprawiamy pieprzem do steków i smarujemy oliwą.
- Grillujemy na mocnym ogniu po 2-3 min z każdej strony.
- 50 gmajonezu
- 20 gChipotle Adobados w sosie pomidorowym
- sól wędzona
Majonez chipotle
- Majonez miksujemy z chipotle i dodajemy odrobinę soli wędzonej.
- 30 gmajonezu
- 30 gCrème fraîche
- 20 gzioła: pietruszka, szczypiorek, tymianek
- 20 mloliwy z oliwek
- sok z limonki
- sól i pieprz
Majonez ziołowy
- Świeże zioła miksujemy z oliwą na gładkie puree, mieszamy z majonezem i crème fraîche, doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą z pieprzem.
- szparagi
- pieczarki
- szalotka
- młode ziemniaki
- główka czosnku
- rzodkiewka
- sól ziołowa Wiberg
- pieprz
- oliwa z oliwek
- zioła do dekoracji
Grillowane warzywa
- Ziemniaki podgotowujemy, studzimy.
- Całość warzyw doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy do miękkości.
- Warzywa i polędwicę wykładamy na talerzu, dodajemy majonezy i dekorujemy ziołami