PRZEPIS
wstecz

STEK CHATEAUBRIAND Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

stek
stek chateubriand

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 220 gsteku z polędwicy
  • 1 plaster boczku wędzonego
  • gruboziarnista przyprawa do steków Wiberg
  • oliwa z oliwek

Polędwica

  1. Polędwice wołową owijamy plastrem boczku, przyprawiamy pieprzem do steków i smarujemy oliwą.
  2. Grillujemy na mocnym ogniu po 2-3 min z każdej strony.
Składniki
  • 50 gmajonezu
  • 20 gChipotle Adobados w sosie pomidorowym
  • sól wędzona

Majonez chipotle

  • Majonez miksujemy z chipotle i dodajemy odrobinę soli wędzonej.
Składniki
  • 30 gmajonezu
  • 30 gCrème fraîche
  • 20 gzioła: pietruszka, szczypiorek, tymianek
  • 20 mloliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • sól i pieprz

Majonez ziołowy

  • Świeże zioła miksujemy z oliwą na gładkie puree, mieszamy z majonezem i crème fraîche, doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą z pieprzem. 
Składniki
  • szparagi
  • pieczarki
  • szalotka
  • młode ziemniaki
  • główka czosnku
  • rzodkiewka
  • sól ziołowa Wiberg
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła do dekoracji

Grillowane warzywa

  1. Ziemniaki podgotowujemy, studzimy.
  2. Całość warzyw doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy do miękkości.
  3. Warzywa i polędwicę wykładamy na talerzu, dodajemy majonezy i dekorujemy ziołami