SUPPLÌ Z PESTO BAZYLIOWO-PISTACJOWYM
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 200 gryżu arborio
- 100 gszalotki
- 10 gczosnku
- 5 gtymianku
- 300 gpassaty pomidorowej
- 100 mlbiałego wina
- 30 ggrana padano
- 250 gmozzarelli di bufala
- panko
- jajka
- oliwa
- olej (do smażenia)
Supplì
Sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie i dodaj tymianek.
- Dodaj ryż i podpraż go, dolej białe wino i gotuj.
- Po dodaniu passaty pomidorowej gotuj do wchłonięcia większości płynu, a potem dodaj kilka łyżek bulionu.
- Powtarzaj proces, dodając za każdym razem niewielką ilość bulionu, aż ryż będzie delikatnie niedogotowany.
- Zdejmij z palnika. Dodaj ser grana padano i masło, dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż na płaskiej blasze i wystudź.
- Następnie jedną porcję ryżu połóż płasko na dłoni i umieść jedną porcję mozzarelli na jej środku.
- Uformuj kulkę, zamykając mozzarellę wewnątrz.
- Dwukrotnie obtocz w jajku i panko. Smaż w głębokim tłuszczu.
- 100 gbazylii
- 2 ząbki czosnku
- 50 gpistacji zarumienionych na suchej patelni
- 40 gtartego sera grana padano
- 250 mloliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Pesto bazyliowo-pistacjowe
Wszystkie składniki włóż do kielicha Thermomixa i blenduj aż do połączenia składników. Gotowe pesto przelej do pojemnika i odstaw do lodówki.
- 80 gbazylii
- 40 gszpinaku
- 400 goleju z pestek winogron
Olej bazyliowy
Sposób przygotowania:
- Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomixa, a następnie podgrzej je do 65°C.
- Blenduj na maksymalnych obrotach przez około ½ minuty.
- Zblendowaną masę odstaw na chwilę, a potem przecedź za pomocą filtra do kawy lub ręcznika papierowego.
- Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni lub w zamrażarce przez kilka miesięcy.
- 540 mlpomidorów malinowych
- 250 mloleju z pestek winogron
- sól
Olej pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Pomidory, olej i sól zmiksuj w Thermomiksie na gładką masę.
- Przelej do garnka i podgrzewaj do momentu oddzielenia się tłuszczu od pulpy w pomidorach.
- Następnie garnek umieść w misce z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
- Gdy olej przestanie wrzeć i będzie prawie zimny, wyjmij garnek z wody, a powstały olej wylej na drobne sito wyłożone papierem.
- 350 mloleju bazyliowego
- 1 jajko
- 5 gmusztardy dijon
- 5 gsoku z cytryny
- sól
- pieprz
Majonez bazyliowy
Sposób przygotowania:
- Jajko wbij do wąskiego pojemnika, dodaj sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny.
- Blenduj, stopniowo dodając przyrządzony wcześniej olej bazyliowy wąskim strumieniem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- świeża bazylia
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj listkami bazylii.