PRZEPIS
wstecz

SUPPLÌ Z PESTO BAZYLIOWO-PISTACJOWYM

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 200 gryżu arborio
  • 100 gszalotki
  • 10 gczosnku
  • 5 gtymianku
  • 300 gpassaty pomidorowej
  • 100 mlbiałego wina
  • 30 ggrana padano
  • 250 gmozzarelli di bufala
  • panko
  • jajka
  • oliwa
  • olej (do smażenia)

Supplì

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie i dodaj tymianek.
  2. Dodaj ryż i podpraż go, dolej białe wino i gotuj.
  3. Po dodaniu passaty pomidorowej gotuj do wchłonięcia większości płynu, a potem dodaj kilka łyżek bulionu.
  4. Powtarzaj proces, dodając za każdym razem niewielką ilość bulionu, aż ryż będzie delikatnie niedogotowany.
  5. Zdejmij z palnika. Dodaj ser grana padano i masło, dokładnie wymieszaj.
  6. Rozłóż na płaskiej blasze i wystudź.
  7. Następnie jedną porcję ryżu połóż płasko na dłoni i umieść jedną porcję mozzarelli na jej środku.
  8. Uformuj kulkę, zamykając mozzarellę wewnątrz.
  9. Dwukrotnie obtocz w jajku i panko. Smaż w głębokim tłuszczu.
Składniki
  • 100 gbazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gpistacji zarumienionych na suchej patelni
  • 40 gtartego sera grana padano
  • 250 mloliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Pesto bazyliowo-pistacjowe

Wszystkie składniki włóż do kielicha Thermomixa i blenduj aż do połączenia składników. Gotowe pesto przelej do pojemnika i odstaw do lodówki.

Składniki
  • 80 gbazylii
  • 40 gszpinaku
  • 400 goleju z pestek winogron

Olej bazyliowy

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomixa, a następnie podgrzej je do 65°C.
  2. Blenduj na maksymalnych obrotach przez około ½ minuty.
  3. Zblendowaną masę odstaw na chwilę, a potem przecedź za pomocą filtra do kawy lub ręcznika papierowego.
  4. Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni lub w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Składniki
  • 540 mlpomidorów malinowych
  • 250 mloleju z pestek winogron
  • sól

Olej pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory, olej i sól zmiksuj w Thermomiksie na gładką masę.
  2. Przelej do garnka i podgrzewaj do momentu oddzielenia się tłuszczu od pulpy w pomidorach.
  3. Następnie garnek umieść w misce z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
  4. Gdy olej przestanie wrzeć i będzie prawie zimny, wyjmij garnek z wody, a powstały olej wylej na drobne sito wyłożone papierem.
Składniki
  • 350 mloleju bazyliowego
  • 1 jajko
  • 5 gmusztardy dijon
  • 5 gsoku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Majonez bazyliowy

Sposób przygotowania:

  1. Jajko wbij do wąskiego pojemnika, dodaj sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny.
  2. Blenduj, stopniowo dodając przyrządzony wcześniej olej bazyliowy wąskim strumieniem.
  3. Dopraw solą i pieprzem. 
Składniki
  • świeża bazylia

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj listkami bazylii.