ŚWIĄTECZNY WEGE WIENIEC Z FASZEROWANYMI SMARDZAMI
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 10 suszonych smardzów (możesz zastąpić mrożonymi)
- 140 mlbulionu grzybowego
- 100 gkuskusu
- 80 gmasła
- 25 gViolife Prosociano
- 20 gczosnku
- 20 grozmarynu
- 1 gsuszonych dzikich ziół
- 1 gpieprzu kolorowego młotkowanego
- sól
Smardze
Sposób przygotowania:
- Smardze namocz w letniej wodzie. Blanszuj około 8 minut, odcedź i wystudź.
- Przygotuj kuskus, zalewając kaszę gorącym bulionem grzybowym oraz dodając do niej Violife Prosociano, suszone dzikie zioła, sól i kolorowy pieprz.
- Nadziewaj grzyby farszem, ładnie je formując.
- Przed serwisem smaż grzyby na maśle z dodatkiem czosnku i rozmarynu.
- 150 gjaj
- 80 gmąki
- 75 gcukru
- 70 gbiałka
- 30 gkoperku
- 2 gproszku do pieczenia
Gąbka biszkoptowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblenduj, przecedź przez sito, następnie przelej do syfonu. Nabij dwa naboje.
- Wlej masę do nakłutych od spodu kubeczków, wstaw je do mikrofalówki na 26 sekund (czas uzależniony od mocy).
- 300 mlśmietanki 20%
- 70 mlsoku z kiszonej kapusty
- 20 gkwiatu gałki muszkatołowej Wiberg
- pieprz biały do smaku
- sól
Sos śmietanowy
Sposób przygotowania:
- W rondlu upraż kwiat gałki muszkatołowej, zalej śmietanką, dodaj biały pieprz i gotuj 5 minut.
- Dodaj sok z kiszonej kapusty i gotuj jeszcze przez około 5 minut, żeby sos się zredukował i zagęścił.
- W razie potrzeby dopraw solą.
- 90 gwody
- 40 goleju
- 10 gmąki
Tiul
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj w butelce do wyciskania.
- Smaż na rozgrzanej patelni, osusz na papierowym ręczniku.
- 90 gświeżej lub mrożonej żurawiny
- 50 gmasła
- 20 gmiodu
- przyprawa do grzańca Wiberg
Żurawina
Sposób przygotowania:
- Podsmaż żurawinę na maśle, dodaj miód i przyprawę do grzańca.
- mieszanka grzybów w oleju
- por
- olej
Grzyby w oleju i chrust z pora
Sposób przygotowania:
- Grzyby potnij w plastry i ułóż na kompozycji.
- Por pokrój w cienkie paski i smaż na rozgrzanym głębokim oleju na zielony i złoty kolor.