PRZEPIS
wstecz

ŚWIĄTECZNY WEGE WIENIEC Z FASZEROWANYMI SMARDZAMI

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 10 suszonych smardzów (możesz zastąpić mrożonymi)
  • 140 mlbulionu grzybowego
  • 100 gkuskusu
  • 80 gmasła
  • 25 gViolife Prosociano
  • 20 gczosnku
  • 20 grozmarynu
  • 1 gsuszonych dzikich ziół
  • 1 gpieprzu kolorowego młotkowanego
  • sól

Smardze

Sposób przygotowania:

  1. Smardze namocz w letniej wodzie. Blanszuj około 8 minut, odcedź i wystudź.
  2. Przygotuj kuskus, zalewając kaszę gorącym bulionem grzybowym oraz dodając do niej Violife Prosociano, suszone dzikie zioła, sól i kolorowy pieprz.
  3. Nadziewaj grzyby farszem, ładnie je formując.
  4. Przed serwisem smaż grzyby na maśle z dodatkiem czosnku i rozmarynu.

 

Składniki
  • 150 gjaj
  • 80 gmąki
  • 75 gcukru
  • 70 gbiałka
  • 30 gkoperku
  • 2 gproszku do pieczenia

Gąbka biszkoptowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblenduj, przecedź przez sito, następnie przelej do syfonu. Nabij dwa naboje.
  2. Wlej masę do nakłutych od spodu kubeczków, wstaw je do mikrofalówki na 26 sekund (czas uzależniony od mocy).

 

 

Składniki
  • 300 mlśmietanki 20%
  • 70 mlsoku z kiszonej kapusty
  • 20 gkwiatu gałki muszkatołowej Wiberg
  • pieprz biały do smaku
  • sól

Sos śmietanowy

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu upraż kwiat gałki muszkatołowej, zalej śmietanką, dodaj biały pieprz i gotuj 5 minut.
  2. Dodaj sok z kiszonej kapusty i gotuj jeszcze przez około 5 minut, żeby sos się zredukował i zagęścił.
  3. W razie potrzeby dopraw solą.

 

Składniki
  • 90 gwody
  • 40 goleju
  • 10 gmąki

Tiul

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w butelce do wyciskania.
  2. Smaż na rozgrzanej patelni, osusz na papierowym ręczniku.
Składniki
  • 90 gświeżej lub mrożonej żurawiny
  • 50 gmasła
  • 20 gmiodu
  • przyprawa do grzańca Wiberg

Żurawina

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż żurawinę na maśle, dodaj miód i przyprawę do grzańca.

 

Składniki
  • mieszanka grzybów w oleju
  • por
  • olej

Grzyby w oleju i chrust z pora

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby potnij w plastry i ułóż na kompozycji.
  2. Por pokrój w cienkie paski i smaż na rozgrzanym głębokim oleju na zielony i złoty kolor.