PRZEPIS
wstecz

SYLWESTROWE INSPIRACJE TATAROWE

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki (na 5 porcji)
  • 1 kgżółtych buraków
  • 100 gszalotki
  • 50 mloliwy Classico Monini
  • 50 gszczypiorku
  • 20 gświeżego chili
  • 10 gmajonezu
  • 3 gpasty wasabi
  • 1 opak.nori
  • 1 maślana brioche
  • mikrozioła
  • chili w nitkach
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Tatar z żółtych buraków

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Każdy zawiń osobno w folię aluminiową, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.
  2. Piecz w temperaturze 150°C przez około godzinę – do miękkości.
  3. Wystudź, obierz ze skórki, pokrój w drobną regularną kostkę.
  4. W międzyczasie wymieszaj majonez z wasabi.
  5. Pokrój drobno szalotkę, chili i szczypiorek.
  6. Glony nori zmiel w Thermomiksie na puder.
  7. Buraki i dodatki wrzuć do miski, dopraw majonezem wasabi, mielonymi nori i przyprawami.
  8. Przed podaniem obsmaż kawałki brioche na oliwie, tak by się zarumieniły, a następnie nałóż na nie tatar.
  9. Udekoruj mikroziołami i nitkami chili.
Składniki (na 5 porcji)
  • 500 gfileta z łososia
  • 250 ggrubej soli
  • 125 gbrązowego cukru
  • 2 czerwone cebule
  • 1 dymka
  • 1 limonka
  • 50 gszczypiorku
  • sos sojowy Kikkoman
  • tabasco
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Tatar z łososia macerowanego w soli i cukrze

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia oczyść ze skóry i ości.
  2. Zasyp go solą wymieszaną z cukrem i pozostaw na 30 minut.
  3. Następnie dokładnie wypłucz, osusz i pokrój w regularną kostkę.
  4. W międzyczasie przygotuj dodatki – dymkę i szczypiorek posiekaj drobno, a czerwoną cebulę pokrój w kostkę.
  5. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki.
  6. Przełóż pokrojoną rybę i dodatki – wraz ze skórką z limonki – do miski.
  7. Dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj.
  8. Podawaj w tartaletkach lub na grzankach.
Składniki (na 5 porcji)
  • 500 gpolędwicy wołowej
  • 100 gszczypiorku
  • 80 gszalotki
  • 50 gkorniszonów
  • 20 gkaparów
  • 10 gestragonu
  • majonez pietruszkowy
  • musztarda francuska
  • piklowana czerwona cebula
  • ocet winny
  • tabasco
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Tatar z polędwicy wołowej z majonezem pietruszkowym

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę wołową dokładnie oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu.
  2. Pokrój w drobną kostkę.
  3. Równie drobno pokrój szalotkę, szczypiorek, korniszony, kapary i estragon.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i musztardę, dopraw do smaku.
  5. Uformuj za pomocą ringu, udekoruj gęstą warstwą szczypiorku.
  6. Możesz podawać z piklowaną czerwoną cebulą.