SYLWESTROWE INSPIRACJE TATAROWE
Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1 kgżółtych buraków
- 100 gszalotki
- 50 mloliwy Classico Monini
- 50 gszczypiorku
- 20 gświeżego chili
- 10 gmajonezu
- 3 gpasty wasabi
- 1 opak.nori
- 1 maślana brioche
- mikrozioła
- chili w nitkach
- ocet winny
- cukier
- sól
- pieprz
Tatar z żółtych buraków
Sposób przygotowania:
- Buraki dokładnie umyj. Każdy zawiń osobno w folię aluminiową, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.
- Piecz w temperaturze 150°C przez około godzinę – do miękkości.
- Wystudź, obierz ze skórki, pokrój w drobną regularną kostkę.
- W międzyczasie wymieszaj majonez z wasabi.
- Pokrój drobno szalotkę, chili i szczypiorek.
- Glony nori zmiel w Thermomiksie na puder.
- Buraki i dodatki wrzuć do miski, dopraw majonezem wasabi, mielonymi nori i przyprawami.
- Przed podaniem obsmaż kawałki brioche na oliwie, tak by się zarumieniły, a następnie nałóż na nie tatar.
- Udekoruj mikroziołami i nitkami chili.
- 500 gfileta z łososia
- 250 ggrubej soli
- 125 gbrązowego cukru
- 2 czerwone cebule
- 1 dymka
- 1 limonka
- 50 gszczypiorku
- sos sojowy Kikkoman
- tabasco
- cukier
- sól
- pieprz
Tatar z łososia macerowanego w soli i cukrze
Sposób przygotowania:
- Filet z łososia oczyść ze skóry i ości.
- Zasyp go solą wymieszaną z cukrem i pozostaw na 30 minut.
- Następnie dokładnie wypłucz, osusz i pokrój w regularną kostkę.
- W międzyczasie przygotuj dodatki – dymkę i szczypiorek posiekaj drobno, a czerwoną cebulę pokrój w kostkę.
- Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z limonki.
- Przełóż pokrojoną rybę i dodatki – wraz ze skórką z limonki – do miski.
- Dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj w tartaletkach lub na grzankach.
- 500 gpolędwicy wołowej
- 100 gszczypiorku
- 80 gszalotki
- 50 gkorniszonów
- 20 gkaparów
- 10 gestragonu
- majonez pietruszkowy
- musztarda francuska
- piklowana czerwona cebula
- ocet winny
- tabasco
- cukier
- sól
- pieprz
Tatar z polędwicy wołowej z majonezem pietruszkowym
Sposób przygotowania:
- Polędwicę wołową dokładnie oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu.
- Pokrój w drobną kostkę.
- Równie drobno pokrój szalotkę, szczypiorek, korniszony, kapary i estragon.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i musztardę, dopraw do smaku.
- Uformuj za pomocą ringu, udekoruj gęstą warstwą szczypiorku.
- Możesz podawać z piklowaną czerwoną cebulą.