SZASZŁYK Z KREWETEK NA SAŁATCE Z KOPRU WŁOSKIEGO I MANGO
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 8 szaszłyków z krewetek
- 100 goliwy pomace
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 15 g miodu
- 100 mlsosu sojowego
- 30 mloctu ryżowego
- 1 duży koper włoski
- 100 groszponki
- 70 grukoli
- 1 duże mango
- sok z limonki
Sposób przygotowania
- Koper włoski pokrój bardzo cienko na mandolinie i pozostaw w zimnej wodzie z lodem przez kilka minut.
- Roszponkę i rukolę opłucz i odsącz, następnie wymieszaj razem z koprem włoskim i cienko pokrojonym mango.
- Szalotkę, czosnek i papryczkę pokrój w drobną kostkę. Ugotuj razem z octem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i miodem aż wszystkie smaki dobrze się połączą.
- Ostudź i wymieszaj z przygotowaną oliwą.
- Powstały dresing wykorzystaj do marynaty krewetek - najlepiej użyć do tego pędzelka i posmarować dokładnie krewetki przed grillowaniem.
- Pozostałą część dresingu użyj do sałatki.
- Krewetki grilluj 1 min z każdej strony i ułóż na sałatce.