PRZEPIS
wstecz

TACOS I ROŻKI Z CIASTA FILO Z POLICZKAMI WIEPRZOWYMI I GUACAMOLE

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gpoliczków wieprzowych
  • 100 gbiałej cebuli
  • 50 gsosu BBQ Wiberg
  • 20 gcukru trzcinowego
  • 10 gczosnku
  • 5 gświeżej kolendry
  • 5 gszczypiorku
  • 1 limonka
  • przyprawa Grill-Mexikana Wiberg
  • oliwa do smażenia

Policzki wieprzowe

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj policzki w przyprawie Grill-Mexikana Wiberg. Zostaw na noc.

  2. Następnego dnia obsmaż mięso z obu stron na oliwie.

  3. Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodaj cukier trzcinowy, sos BBQ i 50 ml wody. Całość duś przez 5 minut.

  4. Policzki i duszoną cebulę przełóż do pojemnika GN. Piecz pod przykryciem w temperaturze 130°C przez 1,5 godz. lub do miękkości.

  5. Poszarp upieczone policzki, dodaj skórkę z limonki i drobno posiekane kolendrę i szczypiorek. Jeśli mięso będzie zbyt ścisłe, dodaj odrobinę sosu z pieczenia.

  6. Przełóż mięso do worka cukierniczego.

Składniki
  • 1 awokado hass
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki papryki chili
  • 0,5 pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gświeżej kolendry
  • sól

Guacamole

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć miąższ z awokado.

  2. Pokrój cebulę i pomidora w drobną kostkę, posiekaj kolendrę i paprykę chili, rozgnieć czosnek.

  3. Tak przygotowane składniki dodaj do awokado. Dopraw solą do smaku.

  4. Przełóż guacamole do worka cukierniczego.

Składniki
  • 30 taco shells
  • 200 gkwaśnej śmietany
  • 100 grukoli
  • 2 minisałaty rzymskie
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryki chili
  • listki kolendry
  • szczypiorek

Tacos z policzkami wieprzowymi

Sposób przygotowania:

  1. Połącz rukolę, sałatę, posiekane cebule i papryki.

  2. Tak przygotowaną sałatką napełnij tacos. Na wierzch dodaj policzki wieprzowe (patrz wyżej).

  3. Posyp listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.

  4. Ułóż tacos na talerzu. Serwuj z guacamole (patrz wyżej) i kwaśną śmietaną.a

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek

Rożki z ciasta filo z policzkami wieprzowymi

Sposób przygotowania:

  1. Z ciasta filo wytnij koła o średnicy 25-30 cm. Przetnij je na pół.

  2. Każde półkole posmaruj oliwą, następnie zawiń w kształt rożku na foremce do rurek. 

  3. Ułóż rożki na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zwróć uwagę, żeby krawędź ciasta skierowana była do dołu. Piecz w temperaturze 200°C na brązowy kolor.

  4. Po wystudzeniu wyjmij rożki z foremek.

  5. Napełnij rożki guacamole i farszem wieprzowym (patrz wyżej), uzupełnij kwaśną śmietaną.

  6. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Sposób przygotowania
Ułóż dania na talerzach według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.