TACOS I ROŻKI Z CIASTA FILO Z POLICZKAMI WIEPRZOWYMI I GUACAMOLE

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gpoliczków wieprzowych
- 100 gbiałej cebuli
- 50 gsosu BBQ Wiberg
- 20 gcukru trzcinowego
- 10 gczosnku
- 5 gświeżej kolendry
- 5 gszczypiorku
- 1 limonka
- przyprawa Grill-Mexikana Wiberg
- oliwa do smażenia
Policzki wieprzowe
Sposób przygotowania:
-
Zamarynuj policzki w przyprawie Grill-Mexikana Wiberg. Zostaw na noc.
-
Następnego dnia obsmaż mięso z obu stron na oliwie.
-
Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodaj cukier trzcinowy, sos BBQ i 50 ml wody. Całość duś przez 5 minut.
-
Policzki i duszoną cebulę przełóż do pojemnika GN. Piecz pod przykryciem w temperaturze 130°C przez 1,5 godz. lub do miękkości.
-
Poszarp upieczone policzki, dodaj skórkę z limonki i drobno posiekane kolendrę i szczypiorek. Jeśli mięso będzie zbyt ścisłe, dodaj odrobinę sosu z pieczenia.
-
Przełóż mięso do worka cukierniczego.
- 1 awokado hass
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 łyżeczki papryki chili
- 0,5 pomidora
- 1 ząbek czosnku
- 5 gświeżej kolendry
- sól
Guacamole
Sposób przygotowania:
-
Rozgnieć miąższ z awokado.
-
Pokrój cebulę i pomidora w drobną kostkę, posiekaj kolendrę i paprykę chili, rozgnieć czosnek.
-
Tak przygotowane składniki dodaj do awokado. Dopraw solą do smaku.
-
Przełóż guacamole do worka cukierniczego.
- 30 taco shells
- 200 gkwaśnej śmietany
- 100 grukoli
- 2 minisałaty rzymskie
- 2 czerwone cebule
- 2 papryki chili
- listki kolendry
- szczypiorek
Tacos z policzkami wieprzowymi
Sposób przygotowania:
-
Połącz rukolę, sałatę, posiekane cebule i papryki.
-
Tak przygotowaną sałatką napełnij tacos. Na wierzch dodaj policzki wieprzowe (patrz wyżej).
-
Posyp listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.
-
Ułóż tacos na talerzu. Serwuj z guacamole (patrz wyżej) i kwaśną śmietaną.a
- 1 opakowanie ciasta filo
- kwaśna śmietana
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Rożki z ciasta filo z policzkami wieprzowymi
Sposób przygotowania:
-
Z ciasta filo wytnij koła o średnicy 25-30 cm. Przetnij je na pół.
-
Każde półkole posmaruj oliwą, następnie zawiń w kształt rożku na foremce do rurek.
-
Ułóż rożki na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zwróć uwagę, żeby krawędź ciasta skierowana była do dołu. Piecz w temperaturze 200°C na brązowy kolor.
-
Po wystudzeniu wyjmij rożki z foremek.
-
Napełnij rożki guacamole i farszem wieprzowym (patrz wyżej), uzupełnij kwaśną śmietaną.
-
Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.