TACOS ZE ŚLEDZIEM I KOLOROWYMI WARZYWAMI ORAZ ZIEMNIACZANE KULKI Z FARSZEM WARZYWNO-ŚLEDZIOWYM

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gpomidorków cherry
- 500 gśledzi
- 250 gczerwonej papryki
- 200 gczerwonej fasoli
- 200 gkukurydzy
- 150 gczerwonej cebuli
- 150 gsera Džiugas
- 100 gsałaty frisée
- 30 gświeżej kolendry
- taco shells
- sos umami Wiberg
- przyprawa Grill-Mexikana Wiberg
- oliwa chili Wiberg
Tacos ze śledziem i kolorowymi warzywami
Sposób przygotowania:
-
Pomidorki przetnij na pół, podsmaż na patelni z oliwą chili i sosem umami.
-
Dodaj przyprawę Grill-Mexikana i odrobinę wody, żeby pomidorki zmiękły.
-
Pokrój sałatę, paprykę i cebulę. Wymieszaj z fasolą, kukurydzą i posiekaną kolendrą.
-
Śledzie pokrój w paski, wrzuć na patelnię do ciepłych pomidorków. Nie smaż - ryba ma jedynie się zaparzyć.
-
Napełniaj tacos naprzemiennie warzywami i śledziami w pomidorach, na górę dodaj starty ser.
- 300 gpomidorków cherry
- 300 gczerwonej papryki
- 150 gczerwonej cebuli
- 150 gśledzi
- 100 gczerwonej fasoli
- 80 gsera Džiugas
- 20 ganchois
- 10 gkukurydzy
- 10 gświeżej kolendry
- sos umami Wiberg
- przyprawa Grill-Mexikana Wiberg
- oliwa chili Wiberg
Warzywno-śledziowy farsz do kulek ziemniaczanych
Sposób przygotowania:
-
Pomidorki przetnij na pół, podsmaż na patelni z oliwą chili i sosem umami.
-
Dodaj przyprawę Grill-Mexikana i odrobinę wody, żeby pomidorki zmiękły.
-
Pokrój pozostałe warzywa, wrzuć je na patelnię z pomidorkami. Dodaj anchois. Całość podsmaż.
-
Dodaj pokrojone w paski lub w kostkę śledzie oraz starty ser. Podgrzej.
-
Całość zmiksuj na gładką masę.
- 600 gziemniaków
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- papryka wędzona Wiberg
- sól
- olej do smażenia
Kulki ziemniaczane
Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki obierz i ugotuj.
-
Ugotowane ziemniaki rozgnieć widelcem na purée.
-
Dodaj skrobię, sól i paprykę. Całość zagnieć.
-
Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy około 3 cm i za pomocą rękawa cukierniczego nadziej je wcześniej przygotowanym farszem.
-
Smaż na patelni na lekko rozgrzanym oleju (2 na indukcji).
- 1 jajko
- 10 gmusztardy
- 10 mlcytrusowego AcetoPlus
- zielona oliwa
- sól
Zielony majonez
Sposób przygotowania:
-
Do dzbanka wbij całe jajko, dodaj musztardę, AcetoPlus i sól.
-
Miksuj blenderem, dolewając zieloną oliwę (tyle, ile uda się wtłoczyć).
-
Blenduj z wyczuciem, bez gwałtownych ruchów, aby majonez się nie zwarzył.
-
Gotowy majonez przełóż do dyspensera i odstaw do lodówki.
- zielony majonez (patrz wyżej)
- sałata frisée
- mikrozioła