PRZEPIS
wstecz

TACOS ZE ŚLEDZIEM I KOLOROWYMI WARZYWAMI ORAZ ZIEMNIACZANE KULKI Z FARSZEM WARZYWNO-ŚLEDZIOWYM

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gpomidorków cherry
  • 500 gśledzi
  • 250 gczerwonej papryki
  • 200 gczerwonej fasoli
  • 200 gkukurydzy
  • 150 gczerwonej cebuli
  • 150 gsera Džiugas
  • 100 gsałaty frisée
  • 30 gświeżej kolendry
  • taco shells
  • sos umami Wiberg
  • przyprawa Grill-Mexikana Wiberg
  • oliwa chili Wiberg

Tacos ze śledziem i kolorowymi warzywami

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki przetnij na pół, podsmaż na patelni z oliwą chili i sosem umami.

  2. Dodaj przyprawę Grill-Mexikana i odrobinę wody, żeby pomidorki zmiękły.

  3. Pokrój sałatę, paprykę i cebulę. Wymieszaj z fasolą, kukurydzą i posiekaną kolendrą.

  4. Śledzie pokrój w paski, wrzuć na patelnię do ciepłych pomidorków. Nie smaż - ryba ma jedynie się zaparzyć.

  5. Napełniaj tacos naprzemiennie warzywami i śledziami w pomidorach, na górę dodaj starty ser.

Składniki
  • 300 gpomidorków cherry
  • 300 gczerwonej papryki
  • 150 gczerwonej cebuli
  • 150 gśledzi
  • 100 gczerwonej fasoli
  • 80 gsera Džiugas
  • 20 ganchois
  • 10 gkukurydzy
  • 10 gświeżej kolendry
  • sos umami Wiberg
  • przyprawa Grill-Mexikana Wiberg
  • oliwa chili Wiberg

Warzywno-śledziowy farsz do kulek ziemniaczanych

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki przetnij na pół, podsmaż na patelni z oliwą chili i sosem umami.

  2. Dodaj przyprawę Grill-Mexikana i odrobinę wody, żeby pomidorki zmiękły.

  3. Pokrój pozostałe warzywa, wrzuć je na patelnię z pomidorkami. Dodaj anchois. Całość podsmaż.

  4. Dodaj pokrojone w paski lub w kostkę śledzie oraz starty ser. Podgrzej.

  5. Całość zmiksuj na gładką masę.

Składniki
  • 600 gziemniaków
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • papryka wędzona Wiberg
  • sól
  • olej do smażenia

Kulki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj.

  2. Ugotowane ziemniaki rozgnieć widelcem na purée.

  3. Dodaj skrobię, sól i paprykę. Całość zagnieć.

  4. Z masy ziemniaczanej uformuj kulki o średnicy około 3 cm i za pomocą rękawa cukierniczego nadziej je wcześniej przygotowanym farszem.

  5. Smaż na patelni na lekko rozgrzanym oleju (2 na indukcji).

Składniki
  • 1 jajko
  • 10 gmusztardy
  • 10 mlcytrusowego AcetoPlus
  • zielona oliwa
  • sól

Zielony majonez

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wbij całe jajko, dodaj musztardę, AcetoPlus i sól.

  2. Miksuj blenderem, dolewając zieloną oliwę (tyle, ile uda się wtłoczyć).

  3. Blenduj z wyczuciem, bez gwałtownych ruchów, aby majonez się nie zwarzył.

  4. Gotowy majonez przełóż do dyspensera i odstaw do lodówki.

Składniki
  • zielony majonez (patrz wyżej)
  • sałata frisée
  • mikrozioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż dania na talerzach według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Tacos świetnie sprawdzą się jako pozycja à la carte. Kulki ziemniaczane możesz zaserwować jako bankietowy finger food.