TARTA POMARAŃCZOWA
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 220 gmąki pszennej typ 405
- 40 gcukru pudru
- 120 gmasła
- 1 jajko
- 20 mlzimnej wody
- szczypta soli
Ciasto kruche
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładkie ciasto.
- Ciasto wyjąć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
- Po upływie godziny ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na uprzednio przygotowaną formę. Odciąć brzegi i ponakłuwać widelcem.
- Piec przez 15-20 min. w 170°C.
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 200 gcukru
- 250 mlświeżego soku pomarańczowego
- 50 mlsoku z cytryny
- 120 gmasła
- 5 gskórki z pomarańczy
- szczypta soli
Masa pomarańczowa
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wkładamy jajka, żółtka, cukier i sól.
- Dolewamy sok z pomarańczy i cytryny, a następnie mieszamy.
- Podgrzewamy cały czas mieszając aż do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć.
- Zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy zimne masło i skórkę pomarańczową, mieszamy aż do połączenia składników.
- Masę wylewamy na kruchy spód i pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 160°C.
Ciasto po ostudzeniu dekorujemy bezami, pomarańczami i pudrem pomarańczowym.