PRZEPIS
wstecz

TARTA Z KURKAMI I BIMI®

tarta z kurami
tarta z kurkami

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6

Składniki
  • 200 gmasła
  • 300 gmąki
  • 20 gżółtek
  • 5 gsoli

Ciasto

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło połącz z żółtkami i solą, a następnie delikatnie wymieszaj z mąką i odstaw na 1h do lodówki.
  2. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż nim formę na tartę.
  3. Delikatnie podpiecz przez 7 min w temperaturze 160 °C.
Składniki
  • 300 gBimi®
  • 200 gkurek
  • 100 gszalotki
  • 50 gmasła
  • 100 gsera bursztyn
  • 200 mlmleka
  • 5 jajek
  • sól, pieprz

Wypełnienie

Sposób przygotowania:

  1. Na podpieczoną formę przełóż zblanszowane brokuły i podsmażone na maśle kurki z szalotką. Następnie wymieszaj mleko z jajkami, serem, solą i pieprzem i tak przygotowaną masę wlej do formy. 
  2. Piecz przez 40 min w 140 °C.

 

Składniki
  • mikroliście
  • kwiaty jadalne

Dekoracja

  • Upieczoną tartę udekoruj mikroliśćmi i kwiatami jadalnymi, skropionymi oliwią i sokiem z cytryny.