TARTA Z KURKAMI I BIMI®
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6
- 200 gmasła
- 300 gmąki
- 20 gżółtek
- 5 gsoli
Ciasto
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło połącz z żółtkami i solą, a następnie delikatnie wymieszaj z mąką i odstaw na 1h do lodówki.
- Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż nim formę na tartę.
- Delikatnie podpiecz przez 7 min w temperaturze 160 °C.
- 300 gBimi®
- 200 gkurek
- 100 gszalotki
- 50 gmasła
- 100 gsera bursztyn
- 200 mlmleka
- 5 jajek
- sól, pieprz
Wypełnienie
Sposób przygotowania:
- Na podpieczoną formę przełóż zblanszowane brokuły i podsmażone na maśle kurki z szalotką. Następnie wymieszaj mleko z jajkami, serem, solą i pieprzem i tak przygotowaną masę wlej do formy.
- Piecz przez 40 min w 140 °C.
- mikroliście
- kwiaty jadalne
Dekoracja
- Upieczoną tartę udekoruj mikroliśćmi i kwiatami jadalnymi, skropionymi oliwią i sokiem z cytryny.