TARTALETKI NA WYTRAWNIE
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 tartaletek Mini Snack Ø 3,8 cm
- 100 ghumusu
- 100 gkimchi
- 20 mloliwy cytrynowej
- 10 goleju sezamowego
- 10 gdrobno posiekanego szczypiorku
- 5 gświeżej kolendry
Tartaletki z humusem i kimchi
Sposób przygotowania:
- Humus wymieszaj z oliwą.
- Za pomocą worka cukierniczego z karbowaną końcówką wyszprycuj do tartaletek.
- Kimchi wymieszaj z posiekaną kolendrą i olejem sezamowym, ułóż go na wierzchu tartaletek.
- Posyp wszystko drobno posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie prażonym sezamem.
- 10 tartaletek Mini Snack pomidor-bazylia, Ø 4,2 cm
- 1 kgcukinii
- 100 gkwaśnej śmietany
- 20 gtartego Grana Padano
- 1 jajko
- 2 ggranulowanego czosnku
- ulubiona oliwa smakowa
- sól
- pieprz
Tartaletki zapiekane z cukinią
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój na cienkie plasterki, zblanszuj w osolonej wodzie.
- Pozostałe składniki połącz w jednolitą masę i przełóż na dno tartaletek.
- Plastry cukinii przekrój wzdłuż, zwiń i również przełóż do tartaletek.
- Tak przygotowane tartaletki piecz przez 15 minut w 160°C.
- Po ostygnięciu posyp tartym serem i skrop ulubioną oliwą smakową.
- 10 tartaletek Mini Snack oliwki-rozmaryn, Ø 4,2 cm
- 100 gserka śmietankowego
- 20 gczarnego kawioru
- 10 gmasła truflowego
- 10 liści shiso
- świeżo mielony pieprz
Tartaletki z serkiem i kawiorem
Sposób przygotowania:
- Serek wymieszaj z roztopionym masłem truflowym.
- Wyszprycuj na środek listka shiso i przełóż całość do tartaletki.
- Na wierzchu ułóż kawior.
- Posyp całość świeżo mielonym pieprzem.
- 10 volevantów
- 10 do 20krewetek
- 1 jajko na twardo
- 50 gmajonezu
- 10 gmieszanki Wiberg Italia
- kilka kropli tabasco
- drobno posiekany koperek
- sól
- pieprz
Volevanty z jajkiem i krewetkami
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajko połącz z majonezem na jednolitą masę, dopraw tabasco, koperkiem, solą i pieprzem.
- Napełnij masą volevanty.
- Na wierzchu ułóż 1-2 krewetki.
- Całość posyp mieszanką przypraw.
- 10 tartaletek Mini Snack pomidor-bazylia, Ø 4,2 cm
- 300 głososia wędzonego na zimno
- 100 gmascarpone
- 30 mloliwy z oliwek
- 20 mlcytrusowego AcetoPlus
- 10 gchrzanu
- 10 mlsosu umami
- zielony pieprz
Tartaletki z mascarpone i łososiem
Sposób przygotowania:
- Mascarpone połącz z chrzanem i sosem umami, dopraw solą i pieprzem.
- Za pomocą worka cukierniczego wyciśnij masę do tartaletek.
- Na wierzchu ułóż zwiniętego w różę łososia.
- Całość polej dressingiem na bazie oliwy i AcetoPlus, posyp ziarnami zielonego pieprzu.