TARTALETKI Z KREMEM PISTACJOWYM PODAWANE Z LODAMI PISTACJOWYMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 1 lśmietanki 36%
- 200 mlżółtek jaj
- 50 gcukru
- 300 gkremu Caravella Crunch Pistacchio
- sok z limonki
Krem pistacjowy
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj do zagotowanej śmietanki. Mieszaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, zestaw z ognia i dodaj krem pistacjowy. Możesz również dodać sok z limonki.
- Ciepły krem przełóż do tartaletek wcześniej pomalowanych wewnątrz gorzką czekoladą.
- Wypełnione tartaletki włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- 200 mlmleka
- 50 mlśmietanki 36%
- 100 mlżółtek jaj
- 200 gkremu Caravella Crunch Pistacchio
- 20 mlzielonego barwnika spożywczego
- 1 gfioletowego kardamonu
- 4 tartaletki
Lody pistacjowe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj żółtka z cukrem.
- Zagotuj mleko ze śmietanką i kardamonem, a następnie stopniowo dodawaj je do żółtek z cukrem, ciągle mieszając. Doprowadź masę do temperatury 75°C.
- Usuń kardamon, dodaj barwnik i pastę pistacjową.
- Przełóż całość do PacoJet (możesz również użyć tradycyjnej maszynki do lodów).
- Po zamrożeniu utrzyj na aksamitną masę.
Wykończenie
- Tartaletkę wypełnioną kremem pistacjowym posyp cukrem i opal palnikiem, aby powstało tzw. szkiełko. Na wierzch połóż gałkę lodów.
- Udekoruj według uznania.