PRZEPIS
wstecz

TARTALETKI Z PASZTETEM Z INDYCZYCH WĄTRÓBEK, JABŁKIEM I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 100 gmąki pszennej
  • 60 gmąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 60 mlwody
  • 20 mloliwy z oliwek Neutrale
  • 10 gcukru
  • szczypta soli

Tartaletki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, oliwę z oliwek, żółtko i wodę. 

  2. Wyrób do uzyskania gładkiego ciasta.

  3. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 60 minut.

  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm (podsyp blat mąką). Wytnij z ciasta małe kółka. 

  5. Foremki do tartaletek spryskaj niewielką ilością tłuszczu, następnie ułóż w nich wycięte ciasto. Uformuj je i przykryj kolejną foremką. W ten sposób zrób piramidę składającą się z 3 warstw ciasta.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 25-30 min. Wyjmij tartaletki z formy, gdy będą jeszcze letnie, żeby zapobiec pękaniu ciasta.

Składniki
  • 500 gwątróbek z indyka
  • 200 mlśmietanki 36%
  • 150 gmasła
  • 100 mlczerwonego wina
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • szczypta młotkowanego pieprzu
  • olej do smażenia
  • sól

Pasztet z indyczych wątróbek

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść wątróbkę. 

  2. Cebulę i czosnek pokrój, podsmaż na gorącym oleju z dodatkiem masła. Dodaj wątróbkę, smaż do zarumienienia. 

  3. Dopraw solą, młotkowanym pieprzem i tymiankiem.

  4. Wlej czerwone wino i zredukuj.

  5. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę, gotuj do momentu, kiedy śmietana zacznie gęstnieć. 

  6. Usmażoną wątróbkę wraz z sosem przełóż do misy Thermomixa, blenduj, dodając zimne masło – gotowa masa powinna być gładka. 

  7. Mus przełóż do worka cukierniczego i wyszprycuj do tartaletek. Żeby pasztet był stabilniejszy, możesz dodać 10 g żelatyny na 1 kg masy.

Składniki
  • 100 gkaszy gryczanej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól

Chrupiąca kasza gryczana

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę do miękkości, przecedź przez sito.

  2. Ugotowaną kaszę wyłóż na matę silikonową i włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 50°C na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj, żeby kasza lepiej wyschła.

  3. Wysuszoną kaszę usmaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 220°C.

  4. Usmażoną kaszę przełóż na ręcznik papierowy, dopraw solą do smaku.

Składniki
  • 1 jabłko Ligol
  • 100 mlbiałego wina
  • 20 gmiodu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 gałązka tymianku

Kompresowane jabłko

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni zredukuj białe wino z dodatkiem skórki z cytryny i tymianku. Dodaj miód.

  2. Przecedź i wystudź płyn. 

  3. Jabłko pokrój w kostkę. Połącz ze zredukowanym płynem.

  4. Zamknij próżniowo.

Składniki
  • 500 gczerwonej cebuli
  • 100 mlbiałego wina
  • 50 gcukru muscovado
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • olej do smażenia

Konfitura z czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, skarmelizuj na rozgrzanym oleju.

  2. Dodaj cukier, podsmaż.

  3. Dodaj przyprawy, czerwone wino i ocet. Gotuj na małym ogniu do zredukowania około połowy płynu.

  4. Cebulę (bez tymianku, ziela angielskiego i liścia laurowego) przełóż do misy Thermomixa i zblenduj na gładki mus. Możesz dodać gumę ksantanową dla stabilizacji.
Składniki
  • 100 gsiekanych orzechów laskowych
  • prażona kasza gryczana (przepis wyżej)
  • konfitura z czerwonej cebuli (przepis wyżej)
  • jabłko kompresowane (przepis wyżej)
  • zioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.