TATAR Z ARBUZA SERWOWANY W KIELISZKU DO MARTINI
autor przepisu: Robert Kopacz, Violife Professional
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1 mały arbuz
- 75 mlsosu sojowego
- 60 goctu ryżowego
- 40 mloliwy klasycznej Altis
- 25 mlsyropu z agawy
- 5 gstartego imbiru
- 1 gjalapeño
- 1 gpieprzu cayenne
- tabasco
Marynowany arbuz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dwie marynaty. Pokrój połowę arbuza na sposób brunoise i marynuj w pierwszej marynacie przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Drugą połowę arbuza pokrój na duże kawałki i marynuj w drugiej marynacie przez 3 godziny, następnie wyjmij z marynaty i susz przez 3 godziny w temperaturze 60°C.
- 100 gpokrojonej w kostkę szalotki
- 65 gdrobno pokrojonych oliwek kalamata
- 20 gkaparów
- 20 gnatki pietruszki
- skórka z 1 cytryny
Garnisz do tatara
Sposób przygotowania:
- Posiekaj wszystkie składniki na garnisz.
- Wymieszaj je z marynowanym i suszonym arbuzem.
- Odstaw do schłodzenia.
- 2 pokrojone w kostkę awokado
- 50 mlFlory Professional Plant wielofunkcyjnej 31%
- sok z 1 cytryny
- tabasco
- sól
- pieprz
Mus z awokado
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj w blenderze awokado, sok z cytryny i Florę Plant do uzyskania gładkiego musu.
- Dopraw solą, pieprzem i tabasco.
- Napełnij musem worek do szprycowania.
- 0,5 opakowania ciasta filo
- 50 gRamy Profi uniwersalnej 70%
- 10 gViolife Tartego Prosociano
Chrupiące ciasto filo
Sposób przygotowania:
- Pomiędzy trzy warstwy ciasta filo dodaj roztopioną Ramę Profi oraz Violife Tarty Prosociano.
- Rozwałkuj cienko i wytnij kilka otworów.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C, wstaw ciasto do zrumienienia.
- 100 gViolife Greckiego w bloku pokrojonego w kostkę
- świeże zioła
- prażone nasiona sezamu
- drobne liście sałaty
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Umieść mus z awokado w kieliszku do martini.
- Dodaj tatar z arbuza i pokrojony w kostkę Violife Grecki.
- Dołóż kilka liści sałaty.
- Na wierzchu połóż chrupiące filo, posyp nasionami i ziołami.