TATAR Z BAKŁAŻANA Z POMIDOROWYM MAJONEZEM I BRIOSZKĄ

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 3 bakłażany
- 40 gsuszonych pomidorów
- 20 gszalotki
- 20 gkaparów
- 15 gmusztardy francuskiej
- 10 gprzyprawy umami Wiberg
- świeżo mielony pieprz
- sól
Tatar z bakłażana
Sposób przygotowania:
-
Bakłażana nakłuj widelcem, skrop oliwą i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 200°C na około 15 minut.
-
Upieczonego bakłażana przykryj folią aluminiową.
-
Kiedy delikatnie przestygnie, obierz go ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
-
Szalotkę, suszone pomidory i kapary pokrój w drobną kostkę.
-
Połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku.
- 800 gpomidorów
- 400 mloleju z pestek winogron
- sól
Olej pomidorowy
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa i zmiksuj na gładką masę.
-
Tak przygotowany olej przelej do garnka, podgrzewaj do momentu oddzielenia się tłuszczu od pulpy pomidorowej.
-
Następnie umieść garnek w misce z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy olej przestanie wrzeć i będzie prawie zimny, wyjmij garnek z wody, a powstały olej wylej na drobne sito wyłożone papierem.
- 350 mloleju pomidorowego (patrz wyżej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Pomidorowy majonez
Sposób przygotowania:
-
Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny.
-
Wolnym strumieniem dolewaj olej pomidorowy. Cały czas blenduj.
-
Dopraw do smaku.
- 500 mloleju z pestek winogron
- 300 gszczypiorku
- 80 gszpinaku
Olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.
-
Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty.
-
Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty.
-
Gotowy olej zostaw do wystudzenia.
-
Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- olej szczypiorkowy (patrz wyżej)
- masło
Masło szczypiorkowe
Sposób przygotowania:
-
Do misy robota kuchennego przełóż miękkie masło.
-
Dodaj olej szczypiorkowy.
-
Podbij. Dopraw solą.
- Przy serwowaniu możesz posypać masło płatkami soli.
- brioszka
- masło
- opcjonalnie tartaletki Hug
Brioszka
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj brioszkę – do restauracyjnej wersji dania pokrój ją w plastry/paski, w wersji bufetowej wytnij z niej kółka za pomocą ringa. Możesz też skorzystać z gotowych tartaletek Hug.
-
Pokrojoną bułkę obsmaż na maśle.
-
Niewykorzystaną brioszkę rozdrobnij w Thermomixie i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- mikrozioła