PRZEPIS
wstecz

TATAR Z BAKŁAŻANA Z POMIDOROWYM MAJONEZEM I BRIOSZKĄ

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 3 bakłażany
  • 40 gsuszonych pomidorów
  • 20 gszalotki
  • 20 gkaparów
  • 15 gmusztardy francuskiej
  • 10 gprzyprawy umami Wiberg
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Tatar z bakłażana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana nakłuj widelcem, skrop oliwą i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 200°C na około 15 minut.

  2. Upieczonego bakłażana przykryj folią aluminiową.

  3. Kiedy delikatnie przestygnie, obierz go ze skóry i pokrój w drobną kostkę.

  4. Szalotkę, suszone pomidory i kapary pokrój w drobną kostkę. 

  5. Połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku.

Składniki
  • 800 gpomidorów
  • 400 mloleju z pestek winogron
  • sól

Olej pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa i zmiksuj na gładką masę. 

  2. Tak przygotowany olej przelej do garnka, podgrzewaj do momentu oddzielenia się tłuszczu od pulpy pomidorowej.

  3. Następnie umieść garnek w misce z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy olej przestanie wrzeć i będzie prawie zimny, wyjmij garnek z wody, a powstały olej wylej na drobne sito wyłożone papierem.

Składniki
  • 350 mloleju pomidorowego (patrz wyżej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Pomidorowy majonez

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wbij jajko, dodaj musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. 

  2. Wolnym strumieniem dolewaj olej pomidorowy. Cały czas blenduj.

  3. Dopraw do smaku.

Składniki
  • 500 mloleju z pestek winogron
  • 300 gszczypiorku
  • 80 gszpinaku

Olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.

  2. Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotach przez około 2 minuty. 

  3. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty. 

  4. Gotowy olej zostaw do wystudzenia.

  5. Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.

Składniki
  • olej szczypiorkowy (patrz wyżej)
  • masło

Masło szczypiorkowe

Sposób przygotowania:

  1. Do misy robota kuchennego przełóż miękkie masło. 

  2. Dodaj olej szczypiorkowy. 

  3. Podbij. Dopraw solą. 

  4. Przy serwowaniu możesz posypać masło płatkami soli.
Składniki
  • brioszka
  • masło
  • opcjonalnie tartaletki Hug

Brioszka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj brioszkę – do restauracyjnej wersji dania pokrój ją w plastry/paski, w wersji bufetowej wytnij z niej kółka za pomocą ringa. Możesz też skorzystać z gotowych tartaletek Hug. 

  2. Pokrojoną bułkę obsmaż na maśle.

  3. Niewykorzystaną brioszkę rozdrobnij w Thermomixie i podsmaż na rozgrzanym maśle.

Składniki
  • mikrozioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.