PRZEPIS
wstecz

TATAR Z BRESAOLI Z PIECZONĄ RICOTTĄ

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 800 gbresaoli
  • 150 ggrillowanych karczochów
  • 150 gszalotki
  • 100 gkaparów
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek o smaku białych trufli
  • sól
  • pieprz

Tatar

Sposób przygotowania:

  1. Bresaolę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Dodaj tak samo posiekane szalotkę, kapary i karczochy.
  3. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i oliwą truflową.
  4. Dokładnie wymieszaj.
Składniki
  • 200 gsolonej ricotty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Wiberg
  • 1 łyżeczka świeżego oregano

Pieczona ricotta

Sposób przygotowania:

  1. Ricottę rozkrusz na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi pergaminem.
  2. Dodaj starty czosnek, posiekane zioła, pieprz pomarańczowy i oliwę, dobrze wymieszaj.
  3. Piecz w temperaturze 160°C przez 25-30 minut.
Składniki
  • 350 mloleju
  • 100 mlaquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy po ciecierzycy konserwowej)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka kremu pieczarkowo-truflowego lub pasty truflowej
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 50 gświeżego szczypiorku
  • 40 gświeżej bazylii
  • 20 gświeżego oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Majonez truflowy i ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Do aquafaby dodaj musztardę, ocet, sól, cukier.
  2. Zmiksuj blenderem, aby delikatnie spienić. Dodawaj powoli olej, cały czas miksując. 
  3. Gdy majonez się zagęści, podziel go na dwie części.
  4. Do jednej dodaj pastę truflową, zmiksuj. Do drugiej – szczypiorek, bazylię i oregano, również zmiksuj.
  5. Gotowe sosy przełóż do dyspenserów.
Składniki
  • 150 gPecorino Romano
  • 0,5 łyżeczki przyprawy Lemon-Chili-Pepper Wiberg

Chipsy z pecorino

Sposób przygotowania:

  1. Pecorino Romano zetrzyj na tarce i rozłóż na blaszce (możesz wykorzystać również matę silikonową lub pergamin) – z jednej łyżki startego sera powstanie jeden chips.
  2. Posyp chipsy mieszanką przypraw i piecz w temperaturze 180°C, bez termoobiegu, przez 5-8 minut, tak by lekko się zarumieniły.
Składniki
  • 3 focaccie
  • grzyby marynowane
  • szczawik krwisty
  • świeże oregano
  • świeże trufle

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Focaccię podziel na części i zgrilluj.
  2. Na pieczywie ułóż tatar, udekoruj grzybami, dwoma rodzajami majonezu, świeżą truflą, chipsami i ziołami.
  3. Ułóż danie na talerzu – z wykorzystaniem pieczonej kruszonej ricotty – według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.