TATAR Z BRESAOLI Z PIECZONĄ RICOTTĄ

Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 800 gbresaoli
- 150 ggrillowanych karczochów
- 150 gszalotki
- 100 gkaparów
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek o smaku białych trufli
- sól
- pieprz
Tatar
Sposób przygotowania:
- Bresaolę posiekaj w drobną kostkę.
- Dodaj tak samo posiekane szalotkę, kapary i karczochy.
- Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i oliwą truflową.
- Dokładnie wymieszaj.
- 200 gsolonej ricotty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Wiberg
- 1 łyżeczka świeżego oregano
Pieczona ricotta
Sposób przygotowania:
- Ricottę rozkrusz na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonymi pergaminem.
- Dodaj starty czosnek, posiekane zioła, pieprz pomarańczowy i oliwę, dobrze wymieszaj.
- Piecz w temperaturze 160°C przez 25-30 minut.
- 350 mloleju
- 100 mlaquafaby (wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy po ciecierzycy konserwowej)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka kremu pieczarkowo-truflowego lub pasty truflowej
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 50 gświeżego szczypiorku
- 40 gświeżej bazylii
- 20 gświeżego oregano
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Majonez truflowy i ziołowy
Sposób przygotowania:
- Do aquafaby dodaj musztardę, ocet, sól, cukier.
- Zmiksuj blenderem, aby delikatnie spienić. Dodawaj powoli olej, cały czas miksując.
- Gdy majonez się zagęści, podziel go na dwie części.
- Do jednej dodaj pastę truflową, zmiksuj. Do drugiej – szczypiorek, bazylię i oregano, również zmiksuj.
- Gotowe sosy przełóż do dyspenserów.
- 150 gPecorino Romano
- 0,5 łyżeczki przyprawy Lemon-Chili-Pepper Wiberg
Chipsy z pecorino
Sposób przygotowania:
- Pecorino Romano zetrzyj na tarce i rozłóż na blaszce (możesz wykorzystać również matę silikonową lub pergamin) – z jednej łyżki startego sera powstanie jeden chips.
- Posyp chipsy mieszanką przypraw i piecz w temperaturze 180°C, bez termoobiegu, przez 5-8 minut, tak by lekko się zarumieniły.
- 3 focaccie
- grzyby marynowane
- szczawik krwisty
- świeże oregano
- świeże trufle
Wykończenie
Sposób podania:
- Focaccię podziel na części i zgrilluj.
- Na pieczywie ułóż tatar, udekoruj grzybami, dwoma rodzajami majonezu, świeżą truflą, chipsami i ziołami.
- Ułóż danie na talerzu – z wykorzystaniem pieczonej kruszonej ricotty – według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.