PRZEPIS
wstecz

TATAR Z TUŃCZYKA Z DELIKATNĄ PIANKĄ W CHRUPIĄCEJ ŁÓDECZCE Z CIASTA FILO

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 180 gpolędwicy z tuńczyka
  • 10 mlżurawinowego AcetoPlus Wiberg
  • 2 gświeżej kolendry
  • sól

Tuńczyk

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść tuńczyka i pokrój w grubą kostkę.

  2. Dopraw AcetoPlus, solą i posiekaną kolendrą.

Składniki
  • 250 gziemniaków
  • 60 gmajonezu
  • 60 gcebuli
  • 40 ganchois
  • 30 gkaparów
  • 20 gsera Džiugas
  • 20 gczosnku
  • 10 mlbiałego wina
  • kolorowy pieprz Wiberg

Sałatka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w kostkę.

  2. Połowę anchois potnij w paseczki.

  3. Połowę kaparów przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj majonez, wino, niepokrojone anchois, cebulę, czosnek i pieprz – zmiksuj.

  4. Pokrojone ziemniaki wymieszaj z powstałym sosem. Dodaj starty ser, pokrojone anchois i całe kapary.

Składniki
  • 3 arkusze ciasta filo
  • 100 mlcytrynowej oliwy Wiberg
  • sól

Łódeczki z ciasta filo

Sposób przygotowania:

  1. Arkusz ciasta filo posmaruj oliwą, posyp solą i przykryj kolejnym arkuszem. Powtórz czynność czterokrotnie.

  2. Ciasto potnij na paski o szerokości odpowiadającej wymiarom stalowego pierścienia.

  3. Zawijaj paski ciasno na pierścieniu, tak aby dobrze się trzymały.

  4. Piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut (bez pary).

  5. Upieczone ringi przetnij tak, aby powstały dwie rynny i zdejmij je z rurki.

Składniki
  • 7 żółtek
  • 250 mlwody
  • 125 gPhase Gold
  • 120 gcukru
  • 30 gżelatyny

Delikatna pianka

Sposób przygotowania:

  1. Phase Gold włóż do rondla, dodaj wodę i żelatynę.

  2. Podgrzej do całkowitego rozpuszczenia, a następnie wystudź.

  3. Utrzyj żółtka z cukrem na jednolitą masę.

  4. Przygotuj formę. Wystudzoną zawartość rondla połącz z żółtkami i szybko przelej do formy (masa powinna mieć około 6-8 mm grubości). Zrób to sprawnie, bo masa szybko tężeje.

  5. Z zastygniętej masy wytnij odpowiedniej wielkości prostokąty.

Składniki
  • kawior z taszy
  • zielony majonez
  • mikro liście
  • smagliczka
  • koper

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.