TATAR Z TUŃCZYKA Z DELIKATNĄ PIANKĄ W CHRUPIĄCEJ ŁÓDECZCE Z CIASTA FILO

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 180 gpolędwicy z tuńczyka
- 10 mlżurawinowego AcetoPlus Wiberg
- 2 gświeżej kolendry
- sól
Tuńczyk
Sposób przygotowania:
-
Oczyść tuńczyka i pokrój w grubą kostkę.
-
Dopraw AcetoPlus, solą i posiekaną kolendrą.
- 250 gziemniaków
- 60 gmajonezu
- 60 gcebuli
- 40 ganchois
- 30 gkaparów
- 20 gsera Džiugas
- 20 gczosnku
- 10 mlbiałego wina
- kolorowy pieprz Wiberg
Sałatka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
-
Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w kostkę.
-
Połowę anchois potnij w paseczki.
-
Połowę kaparów przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj majonez, wino, niepokrojone anchois, cebulę, czosnek i pieprz – zmiksuj.
-
Pokrojone ziemniaki wymieszaj z powstałym sosem. Dodaj starty ser, pokrojone anchois i całe kapary.
- 3 arkusze ciasta filo
- 100 mlcytrynowej oliwy Wiberg
- sól
Łódeczki z ciasta filo
Sposób przygotowania:
-
Arkusz ciasta filo posmaruj oliwą, posyp solą i przykryj kolejnym arkuszem. Powtórz czynność czterokrotnie.
-
Ciasto potnij na paski o szerokości odpowiadającej wymiarom stalowego pierścienia.
-
Zawijaj paski ciasno na pierścieniu, tak aby dobrze się trzymały.
-
Piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut (bez pary).
-
Upieczone ringi przetnij tak, aby powstały dwie rynny i zdejmij je z rurki.
- 7 żółtek
- 250 mlwody
- 125 gPhase Gold
- 120 gcukru
- 30 gżelatyny
Delikatna pianka
Sposób przygotowania:
-
Phase Gold włóż do rondla, dodaj wodę i żelatynę.
-
Podgrzej do całkowitego rozpuszczenia, a następnie wystudź.
-
Utrzyj żółtka z cukrem na jednolitą masę.
-
Przygotuj formę. Wystudzoną zawartość rondla połącz z żółtkami i szybko przelej do formy (masa powinna mieć około 6-8 mm grubości). Zrób to sprawnie, bo masa szybko tężeje.
-
Z zastygniętej masy wytnij odpowiedniej wielkości prostokąty.
- kawior z taszy
- zielony majonez
- mikro liście
- smagliczka
- koper