PRZEPIS
wstecz

TOMAHAWK Z PIECZONYM ZIEMNIAKIEM I TZATZIKI

tomahawk z pieczonym ziemniakiem
tomahawk

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 wołowy stek tomahawk
  • 1 gotowany ziemniak
  • 100 gwędzonego boczku
  • 100 gświeżego ogórka
  • 100 gjogurtu typu greckiego
  • 100 gsosu BBQ
  • shimeji białe
  • oliwa Monini smaki śródziemnomorskie
  • mięta
  • czosnek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wyciągnij stek z lodówki, osusz go i zostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  2. Jogurt przełóż do miski, dodaj starte na grubej tarce ogórki. Dopraw sos solą, pieprzem, czosnkiem i miętą.
  3. Zawiń ziemniaka w folię aluminiową i upiecz go w piekarniku.
  4. Na patelni zgrilluj boczek.
  5. Oczyść grzyby shimeji i podsmaż je na patelni.
  6. Teraz na mocno rozgrzanej patelni zgrilluj stek. Następnie wstaw go na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
Sposób podania
Podaj stek z wcześniej przygotowanym ziemniakiem, grzybami i boczkiem. Tzatziki możesz położyć na ziemniaku.