TOMAHAWK Z PIECZONYM ZIEMNIAKIEM I TZATZIKI
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 1 wołowy stek tomahawk
- 1 gotowany ziemniak
- 100 gwędzonego boczku
- 100 gświeżego ogórka
- 100 gjogurtu typu greckiego
- 100 gsosu BBQ
- shimeji białe
- oliwa Monini smaki śródziemnomorskie
- mięta
- czosnek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Wyciągnij stek z lodówki, osusz go i zostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Jogurt przełóż do miski, dodaj starte na grubej tarce ogórki. Dopraw sos solą, pieprzem, czosnkiem i miętą.
- Zawiń ziemniaka w folię aluminiową i upiecz go w piekarniku.
- Na patelni zgrilluj boczek.
- Oczyść grzyby shimeji i podsmaż je na patelni.
- Teraz na mocno rozgrzanej patelni zgrilluj stek. Następnie wstaw go na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
Podaj stek z wcześniej przygotowanym ziemniakiem, grzybami i boczkiem. Tzatziki możesz położyć na ziemniaku.