PRZEPIS
wstecz

TORTILLA Z PIECZONYMI PALUSZKAMI Z MINTAJA I CZERWONĄ KAPUSTĄ

tortilla a pieczonymi paluszkami z mintaja
tortilla a pieczonymi paluszkami z mintaja

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 750 gpaluszków z mintaja w cieście
  • 10 placków pszennych do tortilli
  • 800 gczerwonej kapusty
  • 250 gświeżej czerwonej i żółtej papryki
  • 250 gbiałej cebuli
  • 200 gmajonezu
  • 1 kgfrytek z batatów
  • ocet ryżowy, świeży imbir, czosnek
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

  1. Kapustę oczyść i drobno poszatkuj, dodaj paprykę i cebulę pokrojone w julienne.
  2. Przygotuj zalewę, zagotowując około litra wody z octem ryżowym i posiekanymi imbirem i czosnkiem – powinna mieć słodko-winny posmak.
  3. Dopraw ją solą i cukrem i zblanszuj w niej wcześniej przygotowane warzywa.
  4. Po wystudzeniu dodaj do nich majonez i ponownie dopraw.
  5. Paluszki piecz około 7-8 minut w temperaturze 180°C, aż staną się złotobrązowe.
  6. Frytki z batatów usmaż tradycyjnie w głębokim tłuszczu.
  7. Na podgrzanej na grillu tortilli ułóż sałatkę z kapusty i paluszki, ciasno zwiń.
Prezentacja
Podawaj z frytkami oraz dowolnym sosem, np. pomidorowym albo tatarskim z dodatkiem musztardy Dijon.