TORTILLA Z PIECZONYMI PALUSZKAMI Z MINTAJA I CZERWONĄ KAPUSTĄ
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 750 gpaluszków z mintaja w cieście
- 10 placków pszennych do tortilli
- 800 gczerwonej kapusty
- 250 gświeżej czerwonej i żółtej papryki
- 250 gbiałej cebuli
- 200 gmajonezu
- 1 kgfrytek z batatów
- ocet ryżowy, świeży imbir, czosnek
- sól, cukier
Sposób przygotowania
- Kapustę oczyść i drobno poszatkuj, dodaj paprykę i cebulę pokrojone w julienne.
- Przygotuj zalewę, zagotowując około litra wody z octem ryżowym i posiekanymi imbirem i czosnkiem – powinna mieć słodko-winny posmak.
- Dopraw ją solą i cukrem i zblanszuj w niej wcześniej przygotowane warzywa.
- Po wystudzeniu dodaj do nich majonez i ponownie dopraw.
- Paluszki piecz około 7-8 minut w temperaturze 180°C, aż staną się złotobrązowe.
- Frytki z batatów usmaż tradycyjnie w głębokim tłuszczu.
- Na podgrzanej na grillu tortilli ułóż sałatkę z kapusty i paluszki, ciasno zwiń.
Podawaj z frytkami oraz dowolnym sosem, np. pomidorowym albo tatarskim z dodatkiem musztardy Dijon.