TRZY RODZAJE CARPACCIO Z SAŁATKĄ JEROZOLIMSKĄ
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 300 gogórka
- 300 gpomidorów
- 80 gczerwonej cebuli
- 100 gzielonej papryki
- 50 gnatki pietruszki
- 30 gświeżej mięty
- 80 goliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sałatka jerozolimska
Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść pokrojone ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, zieloną paprykę, natkę pietruszki i miętę.
- W osobnej małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej warzywa przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw sałatkę na około 15-20 minut.
- Podawaj w oddzielnej miseczce jako dodatek do carpaccio.
- 800 gcarpaccio z krewetek
- 300 gsolirodu
- 200 goliwy śródziemnomorskiej Monini
- 2,5 sztuki granatu
- mikroliście czerwonej rzodkiewki
Carpaccio z krewetek z solirodem i granatem
Sposób przygotowania:
- Carpaccio rozmroź w warunkach chłodniczych.
- Wyłóż na talerz.
- Posyp carpaccio solirodem, dodaj pestki granatu, mikroliście, sól i pieprz.
- Skrop całość oliwą.
- 800 gcarpaccio z mątwy z atramentem
- 500 gpeperoni
- 400 goliwy Monini Sicilia
- 50 goctu winnego
- 50 gmałych kaparów nonpareilles
- 2 pudełka mikroliści kolendry
- 2 pudełka mikroliści czerwonej rzodkiewki
- sól
- pieprz
Carpaccio z mątwy z pieczonym peperoni i sałatką z mikroziół
Sposób przygotowania:
- Peperoni włóż do pieca rozgrzanego na 180°C na około 20 minut.
- Upieczone peperoni przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj ocet i sól, blenduj.
- Dodaj oliwę, całość wymieszaj.
- Carpaccio rozmroź w warunkach chłodniczych, wyłóż na talerz.
- Dodaj na carpaccio pieczone peperoni, kapary i mikrozioła skropione oliwą.
- Całość dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy.
- 800 gcarpaccio z ośmiornicy
- 200 goctu winnego białego
- 150 gwody
- 80 gcukru
- 20 gczarnego pieprzu w ziarnach
- 200 grzodkiewki
- 40 gpomidorków cherry
- 1 ząbek czosnku
- 10 listków bazylii
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
Carpaccio z ośmiornicy z marynowanymi pomidorkami i koperkiem
Sposób przygotowania:
- Carpaccio rozmroź w warunkach chłodniczych, wyłóż na talerz.
- Wszystkie składniki oprócz bazylii, pomidorków i carpaccio z ośmiornicy umieść w rondlu i zagotuj.
- Zdejmij z ognia, dodaj bazylię.
- Odstaw do wystudzenia, przecedź i przełóż do lodówki.
- Na pomidorkach od spodu natnij krzyżyk.
- Blanszuj we wrzątku przez 15 sekund, następnie przełóż do lodowatej wody i pozostaw na 5 minut.
- Zdejmij skórkę.
- Obrane pomidorki przełóż do pojemnika i zalej zimną zalewą. Włóż do lodówki na około 2 godziny.
- Dodaj na carpaccio marynowane pomidorki, plastry rzodkiewki i kilka gałązek koperku.
- Całość dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
- 500 gjogurtu typu greckiego
- 10 gprzyprawy harissa Wiberg
Jogurt z harissą
Przełóż jogurt do miseczek, posyp jogurt przyprawą harissa Wiberg, wymieszaj.
- 300 goliwy Monini Sicilia
- suszone czarne oliwki
Oliwa
Przelej oliwę do miseczek, dodaj suszone czarne oliwki.
- 5 sztukchlebka pita
- odrobina oliwy
Chlebek pita
Chlebek pita obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, przełóż na talerz.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.