PRZEPIS
wstecz

TRZY RODZAJE CARPACCIO Z SAŁATKĄ JEROZOLIMSKĄ

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 300 gogórka
  • 300 gpomidorów
  • 80 gczerwonej cebuli
  • 100 gzielonej papryki
  • 50 gnatki pietruszki
  • 30 gświeżej mięty
  • 80 goliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sałatka jerozolimska

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce umieść pokrojone ogórki, pomidory, czerwoną cebulę, zieloną paprykę, natkę pietruszki i miętę.
  2. W osobnej małej miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Polej warzywa przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw sałatkę na około 15-20 minut.
  6. Podawaj w oddzielnej miseczce jako dodatek do carpaccio.
Składniki
  • 800 gcarpaccio z krewetek
  • 300 gsolirodu
  • 200 goliwy śródziemnomorskiej Monini
  • 2,5 sztuki granatu
  • mikroliście czerwonej rzodkiewki

Carpaccio z krewetek z solirodem i granatem

Sposób przygotowania:

  1. Carpaccio rozmroź w warunkach chłodniczych.
  2. Wyłóż na talerz.
  3. Posyp carpaccio solirodem, dodaj pestki granatu, mikroliście, sól i pieprz.
  4. Skrop całość oliwą.
Składniki
  • 800 gcarpaccio z mątwy z atramentem
  • 500 gpeperoni
  • 400 goliwy Monini Sicilia
  • 50 goctu winnego
  • 50 gmałych kaparów nonpareilles
  • 2 pudełka mikroliści kolendry
  • 2 pudełka mikroliści czerwonej rzodkiewki
  • sól
  • pieprz

Carpaccio z mątwy z pieczonym peperoni i sałatką z mikroziół

Sposób przygotowania:

  1. Peperoni włóż do pieca rozgrzanego na 180°C na około 20 minut.
  2. Upieczone peperoni przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj ocet i sól, blenduj.
  3. Dodaj oliwę, całość wymieszaj.
  4. Carpaccio rozmroź w warunkach chłodniczych, wyłóż na talerz.
  5. Dodaj na carpaccio pieczone peperoni, kapary i mikrozioła skropione oliwą.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy.
Składniki
  • 800 gcarpaccio z ośmiornicy
  • 200 goctu winnego białego
  • 150 gwody
  • 80 gcukru
  • 20 gczarnego pieprzu w ziarnach
  • 200 grzodkiewki
  • 40 gpomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków bazylii
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz

Carpaccio z ośmiornicy z marynowanymi pomidorkami i koperkiem

Sposób przygotowania:

  1. Carpaccio rozmroź w warunkach chłodniczych, wyłóż na talerz.
  2. Wszystkie składniki oprócz bazylii, pomidorków i carpaccio z ośmiornicy umieść w rondlu i zagotuj.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj bazylię.
  4. Odstaw do wystudzenia, przecedź i przełóż do lodówki.
  5. Na pomidorkach od spodu natnij krzyżyk.
  6. Blanszuj we wrzątku przez 15 sekund, następnie przełóż do lodowatej wody i pozostaw na 5 minut.
  7. Zdejmij skórkę.
  8. Obrane pomidorki przełóż do pojemnika i zalej zimną zalewą. Włóż do lodówki na około 2 godziny.
  9. Dodaj na carpaccio marynowane pomidorki, plastry rzodkiewki i kilka gałązek koperku.
  10. Całość dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
Składniki
  • 500 gjogurtu typu greckiego
  • 10 gprzyprawy harissa Wiberg

Jogurt z harissą

Przełóż jogurt do miseczek, posyp jogurt przyprawą harissa Wiberg, wymieszaj.

Składniki
  • 300 goliwy Monini Sicilia
  • suszone czarne oliwki

Oliwa

Przelej oliwę do miseczek, dodaj suszone czarne oliwki.

Składniki
  • 5 sztukchlebka pita
  • odrobina oliwy

Chlebek pita

Chlebek pita obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, przełóż na talerz.

Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.