PRZEPIS
wstecz

TUŃCZYK NA SAŁATCE OWOCOWEJ Z GALARETKĄ MANGO

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,2 kgtuńczyka
  • 50 mlAcetoPlus mango Wiberg
  • 50 mloliwy cytrynowej Wiberg
  • 10 gprzyprawy Avocado & Bowl Wiberg

Tuńczyk

Sposób przygotowania:

  1. Wyporcjuj tuńczyka.

  2. Smaż na średnio rozgrzanej patelni przez około 1,5 minuty z każdej strony.

  3. Wymieszaj oliwę i AcetoPlus. Tak powstałą glazurą smaruj tuńczyka podczas smażenia.

  4. Usmażoną rybę dopraw przyprawą Avocado & Bowl.

Składniki
  • 400 mlsoku mango
  • 8 gagaru

Galaretka mango

Sposób przygotowania:

  1. Połącz oba składniki i podgrzej do temperatury 90°C – nie gotuj.

  2. Przelej do naczynia do zastygnięcia (galaretka powinna mieć grubość około 5 mm).

  3. Gotową galaretkę potnij w kostkę.

Składniki
  • 300 gmajonezu
  • 1 główka czarnego czosnku

Majonez czosnkowy

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie rozetrzyj obrane ząbki czosnku.

  2. Połącz majonez i czosnek w jednolitą masę.

  3. Gotowy majonez czosnkowy przełóż do rękawa cukierniczego.

Składniki
  • 400 goliwek kalamata
  • 1 mango
  • 4 awokado
  • 150 ggroszku
  • 100 gpistacji
  • 30 gkawioru z jesiotra
  • 30 mloliwy cytrynowej Wiberg
  • 30 mlAcetoPlus mango Wiberg
  • przyprawa Shichimi Togarashi Wiberg

Owoce i warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Groszek ugotuj we wrzątku z cukrem i solą.

  2. Pistacje upraż na suchej patelni, posiekaj.

  3. Awokado pokrój w półplasterki. Mango pokrój w kostkę.

  4. Wymieszaj powyższe składniki. Dopraw przyprawą Shichimi, oliwą i AcetoPlus.

  5. Układaj naprzemiennie: sałatkę i ciepłego tuńczyka. Udekoruj majonezem i mikroziołami.

Składniki
  • kwiaty alpejskie Wiberg
  • mikroliście

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.