Tomasz Nakonieczny
Z gastronomią związany od dwudziestu lat. Gotowanie interesowało go od zawsze, dlatego przy wyborze szkoły ponadpodstawowej nie zastanawiał się długo. Po zakończeniu edukacji na kierunku gastronomicznym wyruszył w kulinarną podróż po Polsce, żeby poznać branżowy świat zarówno w wymiarze restauracyjnym, jak i hotelowym.
Zaczynał jak większość – jako pomoc kuchenna – by szybko przejść na stanowisko kucharza i awansować na szefa kuchni. W swojej karierze poznał smaki województw lubelskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego. Odbył też kilkumiesięczny staż w pierwszej w Polsce restauracji z gwiazdką Michelin.
Pięć lat spędził w Norwegii, gdzie spełniał się nie tylko zawodowo, ale również hobbystycznie – kocha góry i jazdę na nartach. Po powrocie do kraju pracował między innymi jako doradca kulinarny oraz koordynator do spraw standaryzacji i automatyzacji procesów technologicznych. Ostatecznie wrócił na stanowisko doradcy kulinarnego, żeby dzielić się swoją kulinarną wiedzą z ludźmi z branży.
Uważa, że w kuchni nie ma rzeczy niesmacznych – do niektórych smaków człowiek musi po prostu dorosnąć albo spróbować ich w innej formie.