PRZEPIS
wstecz

VEGGS PO SZKOCKU Z POROWYM VEGAN MAJO, GRZYBAMI I KONFITURĄ Z CEBULI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gfasoli edamame
  • 500 gzielonego groszku
  • 300 gvEGGs Omelette
  • 50 grukoli
  • 50 gszpinaku
  • 10 gnatki pietruszki
  • 200 gParmegio SERio
  • panko
  • sól
  • pieprz

vEEGs po szkocku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj vEEGs Omelette zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopraw solą i pieprzem. 
  2. Przygotowaną masę przełóż do owalnej formy silikonowej i piecz przez 10 minut w 120°C. 
  3. Odstaw do schłodzenia. 
  4. Rukolę i szpinak zblanszuj, następnie schłódź w wodzie z lodem.
  5. Odcedź, przełóż do miski Thermomiksa, dodaj fasolę edamame, zielony groszek, Parmegio SERio i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Całość miksuj do momentu uzyskania lepkiej masy.
  6. Uformuj placki, następnie połóż na środku pieczony omlet. 
  7. Zielonej masie nadaj kształt przypominający jajo i zamocz w pozostałej po omlecie masie, dokładnie zapanieruj w panko i usmaż we frytkownicy na złocisty kolor.
Składniki
  • 600 gmieszanki grzybów
  • 200 mloctu winnego białego
  • 200 mlwody
  • 100 mloliwy z oliwek
  • 50 gcukru
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • pieprz do steków Wiberg

Marynowane grzyby

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i obsmaż przez 2-3 minuty, dodając 30 ml oliwy.
  2. Do garnka dodaj cukier, ocet winny i wodę. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, tworząc karmel. 
  3. Dodaj listki tymianku, pieprz do steków i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać również sól do smaku. Na koniec dodaj grzyby. 
  4. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 
  5. Odstaw do wystygnięcia.
Składniki
  • 400 gVegan Majo
  • 200 gpora
  • 100 mloliwy z oliwek
  • 30 gnatki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Porowy vegan majo

Sposób przygotowania:

  1. Por i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej oliwę i gotuj por z pietruszką około 10 minut.
  3. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko i odstaw do wystygnięcia.
  4. Powstałą masę połącz z Vegan Majo. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki
  • 500 gobranej czerwonej cebuli
  • 100 gcukru trzcinowego
  • 50 mloleju słonecznikowego
  • 40 mlciemnego octu balsamicznego
  • 40 mloctu winnego czerwonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Africa Wiberg

Konfitura z cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w półplasterki. Wrzuć na mocno rozgrzany olej i smaż 2 minuty, ciągle mieszając na dużym ogniu.
  2. Dodaj cukier, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. 
  3. Po tym czasie dodaj ocet balsamiczny i ocet winny. 
  4. Całość gotuj aż do zredukowania, następnie dopraw solą, pieprzem i przyprawą Africa do smaku.
  5. Użyj konfitury w pierwotnej postaci lub zmiksuj na gładkie purée.
Składniki
  • mikrozioła
  • Exquisite Wiberg
  • Masala Aphrodite
  • Crema di Aceto Wiberg śliwkowy

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.