PRZEPIS
wstecz

VITELLO TONNATO W NOWEJ ODSŁONIE

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gschabu cielęcego rosé
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół włoskich Wiberg
  • pieprz pomarańczowy Wiberg
  • cukier
  • sól

Pieczony schab cielęcy

Sposób przygotowania:

  1. Schab oczyść z błon i zamarynuj w soli, cukrze, pieprzu pomarańczowym, posiekanym czosnku, ziołach i oliwie.
  2. Zawakuj i włóż na dobę do lodówki.
  3. Wyjmij mięso z worka i piecz w piekarniku w temperaturze 95°C do momentu, aż sonda wskaże 63°C. Wystudź i pokrój w cienkie plastry.
Składniki
  • 600 gpolędwicy z tuńczyka
  • 3 łyżki esencji dymnej Knorr Professional
  • 1 łyżka mieszanki Speck Wiberg
  • 0,5 łyżki mieszanki Lemon-Chili-Pepper Wiberg
  • cukier
  • sól

Polędwica z tuńczyka

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę Speck połącz z esencją dymną i mieszanką Lemon-Chili-Pepper.
  2. Polędwicę potnij w pasy o grubości około 4-5 cm, dopraw solą, cukrem i przygotowaną marynatą.
  3. Włóż do worka vacuum i zawakuj trzykrotnie.
  4. Zamarynowanego tuńczyka wyjmij z worka i opal palnikiem ze wszystkich stron lub szybko zgrilluj na mocno rozgrzanym grillu.
Składniki
  • 500 gmascarpone
  • 150 mlśmietanki 30%
  • 100 mlgorącej wody
  • 100 goliwek kalamata
  • 75 ganchois
  • 60 gnatki z pietruszki
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz

Mus z mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone połącz ze śmietanką i ubij mikserem na lekko puszystą masę.
  2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kapary, anchois i natkę zmiksuj blenderem na pastę (możesz dodać 2-3 łyżki kremu z mascarpone, by łatwiej się blendowało), dodaj do masy z mascarpone.
  4. Oliwki posiekaj i dodaj do masy razem z przestudzoną żelatyną.
  5. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku.
Składniki
  • 150 gkaparów
  • 1 łyżka ziemniaczanego Air bag Sosa
  • olej do smażenia

Smażone kapary i ziemniaczany air bag

Sposób przygotowania:

  1. Kapary podsmaż na rozgrzanym oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
  2. W ten sam sposób przygotuj air bag.

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Formę do terriny wyłóż folią spożywczą.
  2. Ułóż na niej plastry cielęciny, następnie część kremu z mascarpone i polędwicę z tuńczyka. Całość pokryj pozostałym kremem, na wierzchu ułóż pozostałą cielęcinę.
  3. Schłodź w lodówce lub szokówce.
  4. Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.