VITELLO TONNATO W NOWEJ ODSŁONIE

Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gschabu cielęcego rosé
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół włoskich Wiberg
- pieprz pomarańczowy Wiberg
- cukier
- sól
Pieczony schab cielęcy
Sposób przygotowania:
- Schab oczyść z błon i zamarynuj w soli, cukrze, pieprzu pomarańczowym, posiekanym czosnku, ziołach i oliwie.
- Zawakuj i włóż na dobę do lodówki.
- Wyjmij mięso z worka i piecz w piekarniku w temperaturze 95°C do momentu, aż sonda wskaże 63°C. Wystudź i pokrój w cienkie plastry.
- 600 gpolędwicy z tuńczyka
- 3 łyżki esencji dymnej Knorr Professional
- 1 łyżka mieszanki Speck Wiberg
- 0,5 łyżki mieszanki Lemon-Chili-Pepper Wiberg
- cukier
- sól
Polędwica z tuńczyka
Sposób przygotowania:
- Przyprawę Speck połącz z esencją dymną i mieszanką Lemon-Chili-Pepper.
- Polędwicę potnij w pasy o grubości około 4-5 cm, dopraw solą, cukrem i przygotowaną marynatą.
- Włóż do worka vacuum i zawakuj trzykrotnie.
- Zamarynowanego tuńczyka wyjmij z worka i opal palnikiem ze wszystkich stron lub szybko zgrilluj na mocno rozgrzanym grillu.
- 500 gmascarpone
- 150 mlśmietanki 30%
- 100 mlgorącej wody
- 100 goliwek kalamata
- 75 ganchois
- 60 gnatki z pietruszki
- 7 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki kaparów
- sól
- pieprz
Mus z mascarpone
Sposób przygotowania:
- Mascarpone połącz ze śmietanką i ubij mikserem na lekko puszystą masę.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
- Kapary, anchois i natkę zmiksuj blenderem na pastę (możesz dodać 2-3 łyżki kremu z mascarpone, by łatwiej się blendowało), dodaj do masy z mascarpone.
- Oliwki posiekaj i dodaj do masy razem z przestudzoną żelatyną.
- Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku.
- 150 gkaparów
- 1 łyżka ziemniaczanego Air bag Sosa
- olej do smażenia
Smażone kapary i ziemniaczany air bag
Sposób przygotowania:
- Kapary podsmaż na rozgrzanym oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
- W ten sam sposób przygotuj air bag.
Wykończenie
Sposób podania:
- Formę do terriny wyłóż folią spożywczą.
- Ułóż na niej plastry cielęciny, następnie część kremu z mascarpone i polędwicę z tuńczyka. Całość pokryj pozostałym kremem, na wierzchu ułóż pozostałą cielęcinę.
- Schłodź w lodówce lub szokówce.
- Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.