PRZEPIS
wstecz

WARSTWOWY DESER Z PRAŻONYM RABARBAREM, PODAWANY W WEKU

deser z rabarbarem
deser z rabarbarem

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6

Składniki
  • świeży rabarbar
  • purée malinowe
  • 400 mlkrem mascarpone Debic
  • crunch z prażonych ciasteczek owsianych
  • 70 mlpłynnych żółtek
  • 70 mlprosecco Filare
  • masło
  • ocet jabłkowy
  • kardamon
  • limonka
  • liofilizowane maliny
  • 40 gcukru
  • 20 mlbrandy

Sposób przygotowania

  1. Pokrojony rabarbar upraż na patelni z masłem, cukrem i octem.
  2. Dla smaku i koloru dodaj purée malinowe (według uznania), opcjonalnie również kardamon i zest z limonki.
  3. Duś na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i lekko zredukują.
  4. Po wystudzeniu nałóż masę do wysokości 1/3 słoika.
  5. Ubij krem mascarpone na sztywno. Z żółtek, prosecco i cukru przygotuj zabajone.
  6. Na uprażonym rabarbarze ułóż krem, crunch i zabajone. Udekoruj liofilizowanymi malinami.
Tip Chefa
Do podania deseru możesz wykorzystać eleganckie słoiczki WECK z naszej oferty non food.