WARSTWOWY DESER Z PRAŻONYM RABARBAREM, PODAWANY W WEKU
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6
- świeży rabarbar
- purée malinowe
- 400 mlkrem mascarpone Debic
- crunch z prażonych ciasteczek owsianych
- 70 mlpłynnych żółtek
- 70 mlprosecco Filare
- masło
- ocet jabłkowy
- kardamon
- limonka
- liofilizowane maliny
- 40 gcukru
- 20 mlbrandy
Sposób przygotowania
- Pokrojony rabarbar upraż na patelni z masłem, cukrem i octem.
- Dla smaku i koloru dodaj purée malinowe (według uznania), opcjonalnie również kardamon i zest z limonki.
- Duś na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i lekko zredukują.
- Po wystudzeniu nałóż masę do wysokości 1/3 słoika.
- Ubij krem mascarpone na sztywno. Z żółtek, prosecco i cukru przygotuj zabajone.
- Na uprażonym rabarbarze ułóż krem, crunch i zabajone. Udekoruj liofilizowanymi malinami.
Do podania deseru możesz wykorzystać eleganckie słoiczki WECK z naszej oferty non food.