Warsztaty nr 11 – Kuchnia molekularna i kompetencje przyszłości
Kuchnia molekularna nie może być dzisiaj czarną magią. Dlatego podczas drugiego kwietniowego spotkania słuchacze Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere z nieskrywanym entuzjazmem zgłębiali jej tajniki.
Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre po raz kolejny w tej edycji ugościła młodych kucharzy – to w jej przestrzeniach odbyło się jedenaste spotkanie Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, którego tematem przewodnim była kulinarna molekularność.
W ramach szkolenia Chef Maciej Siąkowski przygotował cztery pokazowe dania talerzowe, a studenci – ich własne interpretacje. Oto, co wyczarowano:
- foie gras z kasztanami i kwiatami
- comber jagnięcy w towarzystwie szparagów i koziego sera
- grzybowe consommé z kwaśną śmietaną
- wariację na temat łososia, zielonego groszku i chorizo.
Kulinarne ćwiczenia poprzedził – idealnie z nimi rezonujący, bo o równie szerokiej palecie barw co ta na talerzach – wykład ekspercki Renaty Kozłowskiej Kompetencje przyszłości i kolory osobowości. Cały dzień można podsumować krótko: było spekta... molekularnie! Do następnego takiego!