Warsztaty nr 12 – Od śniadaniowni po food truck
Pierwsze majowe spotkanie Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere okazało się bardzo na czasie. Analizie bieżących zjawisk w gastronomii towarzyszyły inspirujące praktyki ze street foodu. Wszystko w naszym Chefs Atelier.
Ten dzień należał do szefa kreatywnego restauracji Baken Michała Toczyłowskiego, który zaprezentował się młodym kucharzom zarówno jako ekspert o wielkiej branżowej wiedzy, jak i doświadczony praktyk. W części wykładowej prowadzący przybliżył studentom panujące Trendy w konceptach gastronomicznych – przedstawił m.in. fenomen śniadaniowni, wprowadził słuchaczy w kulisy działania piekarni oraz zdradził sposoby na chleb doskonały.
Z kolei w trakcie szkolenia praktycznego uczniowie mogli na własnych talerzach przekonać się, co znaczy dobry street food. Korzystając ze wskazówek Trenera, przygotowali:
- duńskiego hot doga z remoladą, majonezem chipotle, piklowanym ogórkiem i prażoną cebulką
- smash burgera z konfiturą z cebuli i majonezem truflowym
- tacos al pastor w towarzystwie relishu z ananasa i salsy verde.
Dwunaste warsztaty wyjątkowo dobrze wpasowały się w sezon – kiedy wiosna w rozkwicie, smakosze uwielbiają śniadania na mieście i z równie wielkim apetytem poszukują ciekawych propozycji streetfoodowych. Czy miasto będzie zdolne wciąż kulinarnie ich zaskakiwać? To już pytanie do naszych studentów.