Warsztaty nr 13 – Wszystko o czekoladzie
To było osiem godzin słodkiego, ale bardzo intensywnego szkolenia! Na trzynaste warsztaty Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere przeniosła się do... Akademii Czekolady Callebaut przy fabryce Barry Callebaut Manufacturing Polska na obrzeżach Łodzi – miejsca, w którym talenty czekoladników i cukierników wznoszą się na wyższy poziom.
Spotkanie ze znakomitą marką belgijskiej czekolady poprowadził szef Akademii Kamil Szulc przy wsparciu technologicznym Oskara Wiewiórskiego. Pod okiem trenerów, w silnie oddziałującej na zmysły atmosferze, studenci uczyli się temperowania czekolady oraz kreowania misternych ozdób cukierniczych, pralin (trufli), pralinowych lizaków, tabliczek czekolady oraz czekoladowych financier (finansjerek). Rezultaty zachwycały, nie mogło być inaczej.
Ciekawe, ilu młodych Mistrzów Smaku po tym magicznym dniu postanowi zostać Mistrzami Czekolady. Nie zdziwimy się, jeśli będzie ich sporo. Tak działa tylko czekolada!