Warsztaty nr 15 – Wielki finisz!
Jak ten czas pędzi… Piętnaste, finałowe warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere już za nami! Spotkanie było po brzegi wypełnione zarówno wiedzą praktyczną, jak i teoretyczną. Co działo się tym razem?
Młodzież rozpoczęła dzień wykładami eksperckimi. Katarzyna Bosacka wzięła na warsztat temat „Bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu, bez laktozy, a może bez sensu? Jak czytać etykiety i wybierać diety”. Z kolei podczas spotkania z Pawłem Grubą adepci mieli okazję zgłębić tajniki tworzenia kart technicznych dań, które są niezwykle przydatne w codziennej pracy w kuchni.
Druga część dnia upłynęła pod znakiem praktyki! Warsztaty poprowadził nie kto inny, jak nasz Doradca Kulinarny Artur Musztyfaga, ramię w ramię z Tomaszem Łagowskim, Szefem Kuchni restauracji Belvedere. Temat warsztatów? Kuchnia polska! Adepci przygotowywali 3 dania na podstawie receptur Artura: bryzol wołowy z pieczarkami i szparagami, szczupaka w sosie szarym z kaszą pęczak, selerem i pietruszką, a także skoki z zająca w śmietanie, z boczkiem, burakami i ziemniakami. Same pyszności!
A wszystko to działo się w pięknej scenerii Łazienek Królewskich i Restauracji Belvedere. Już 13 czerwca odbędzie się gala finałowa, na której poznamy laureatkę bądź laureata tej edycji Akademii. Nie możemy się doczekać!
Pełną fotorelację z warsztatów możesz obejrzeć na naszym profilu na Facebooku. Zapraszamy!