Warsztaty nr 2 – Spotkanie pełne słodkich inspiracji
Tym razem zapachy drugiego spotkania z cyklu piętnastu warsztatów w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere wypełniły wnętrza pracowni Sempre, która fantastycznie ugościła wszystkich młodych mistrzów sztuki kulinarnej.
30 października uczestnicy po raz kolejny mieli okazje rozwinąć swoje umiejętności pod okiem wybitnych specjalistów i mentorów. Spotkanie podzielone było na dwie części: w pierwszej, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku Paweł Gruba zapoznał młodych mistrzów z tematyką food costu – uczestnicy dowiedzieli się, jak analizować koszty surowców, zarządzać budżetem kuchni i podejmować decyzje, które mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie restauracji. Druga część pozwoliła uczestnikom zgłębić tajniki cukiernictwa pod czujnym okiem Michała Iwaniuka, siódmego najlepszego cukiernika na świecie. W trakcie spotkania uczniowie doskonalili swoje umiejętności w tworzeniu podstawowych kremów, takich jak crème anglaise, custard oraz krem typu crémeux, a także różnorodnych ciast, m.in. financier, brownie orzechowego oraz ciasta drożdżowego. Młodzi mistrzowie poznali także techniki i detale, które są fundamentami mistrzowskich deserów.