Warsztaty nr 3 – Spojrzenie w kulinarną przyszłość
Kto się nie rozwija, ten stoi w miejscu! Podczas trzecich warsztatów bieżącej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, odbywających się tym razem w siedzibie Unilever Food Solutions, uczniowie sprawdzali, jak może wyglądać gastronomia jutra.
Spotkanie rozpoczęła częścią merytoryczną specjalistka ds. marketingu handlowego w Unilever Food Solutions Elżbieta Gizińska. Przedstawiła uczniom Akademii szeroką gamę produktów marki oraz misję firmy, a następnie zabrała ich w kulinarną podróż w czasie. Zaprezentowała Menu przyszłości – projekt oparty na wiedzy i doświadczeniach kucharzy z całego świata, analizujący kulinarne trendy i zmiany w oczekiwaniach gości restauracyjnych kształtujące gastronomię w nadchodzących latach.
Następnie kuchnia warsztatowa wypełniła się zapachami dań mięsnych, a to za sprawą Marcina Szachowicza, szefa kuchni Unilever Food Solutions, który poprowadził praktyczną część spotkania. Pod okiem trenera młodzi kucharze przygotowali m.in. schab wieprzowy w miodowej glazurze, pączki z wieprzowiną, wellingtona z polędwiczki wieprzowej oraz kurczaka z sosem z sera pleśniowego. Rozwinęli ponadto temat Menu przyszłości, rozmawiając o tym, jak stworzyć kartę na miarę współczesnego gościa restauracji.
Po tych warsztatach wiemy na pewno, że adepci sztuki kulinarnej wykonali kolejny ważny krok na swojej edukacyjnej drodze. Krok w przyszłość.