Warsztaty nr 4 – Pysznie, kreatywnie, roślinnie
Mamy to! Czwarte spotkanie w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere za nami. 6 grudnia uczestnicy po raz kolejny mieli okazje rozwinąć swoje umiejętności, a mikołajkowy nastrój kulinarnych warsztatów wypełnił wnętrza naszego Atelier.
Tym razem spotkanie rozpoczęliśmy od warsztatu eksperckiego z Katarzyną Bosacką, która zdradziła, jak czytać etykiety, jakie diety są naprawdę zdrowe, a które to tylko marketingowy trik. „Bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu, bez laktozy… a może bez sensu?” – to pytanie rozbrzmiewało przez część teoretyczną. Było konkretnie i merytorycznie!
Później przenieśliśmy się do naszego Atelier, gdzie tym razem królowała kuchnia roślinna. Michał Karadżow, Damian Nowakowski i Ewelina Wdowińska pokazali, jak w prosty sposób wyczarować wege cuda! W menu znalazły się m.in. schiacciata z kalafiorem gochujang, tacosy z roślinną szarpaną wołowiną Redefine i zupa koreańska z jackfruitem. Na danie główne studenci zaserwowali kotlet z bakłażana, seitan w glazurze, Redefine Beef Flank Steak… Te smaki zostaną z naszymi młodymi mistrzami na długo!