Warsztaty nr 6 – Francusko, motywacyjnie, nowocześnie
Jesteśmy po szóstym spotkaniu w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Tym razem uczniowie mieli okazję poznać tajniki kuchni francuskiej oraz dowiedzieć się, jak skutecznie radzić sobie ze stresem.
Kulinarna część warsztatów należała do Szefa kuchni Dawida Balana – pierwszego polskiego absolwenta prestiżowej szkoły Alain Ducasse Education w Paryżu. Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z tajnikami nowoczesnej kuchni zimnej, produkcji sosów i przygotowania domowego majonezu – zgodnie z tradycjami kuchni francuskiej. Oprócz tego Dawid zdradził także uczniom, jak dbałość o detale i szacunek do składników mogą przenieść ich umiejętności na wyższy poziom.
Po części praktycznej przyszedł czas na część teoretyczną warsztatów. Pałeczkę przejęła dietetyk, szkoleniowiec i mówca motywacyjny Angelika Motopulos i podzieliła się ze słuchaczami skutecznymi technikami relaksacyjnymi, które w obecnym świecie skutecznie pomagają zminimalizować stres i które przyszli kucharze będą mogli swobodnie wykorzystać w pracy.
Całe spotkanie było świetnym połączeniem tradycji kuchni francuskiej i nowoczesnego podejścia do pracy w branży gastronomicznej. Z kolei uczniowie ponownie udowodnili, że drzemie w nich ogromna pasja, która pozwala im pokonywać kolejne szczeble w drodze do kulinarnego sukcesu.