Warsztaty nr 7 – Wszystko o śniadaniach
Siódme spotkanie Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere skupione było na najważniejszym, według wielu, posiłku dnia – śniadaniu. Dodatkowo, w ramach rozwoju kompetencji miękkich uczniowie wzięli również udział w warsztatach na temat typów osobowości.
W profesjonalnej kuchni praca zespołowa jest bardzo ważna, dlatego uczniowie Akademii pracują także nad rozwojem umiejętności miękkich. Tym razem warsztaty prowadzone przez Renatę Kozłowską, noszące nazwę Kolory osobowości, pozwoliły uczestnikom poznać głębiej swoje osobiste kompetencje i styl działania.
Część kulinarna jak zwykle wypełniła nasze Atelier smakowitymi zapachami. Młodzi kucharze pod czujnym okiem Michała Toczyłowskiego – kucharza, autora książek kulinarnych i food stylisty – przyrządzili francuski omlet z ziołami i serem, kremową jajecznicę z n’dują i fetą, grzankę z guacamole, bakłażanem i jajkiem poche, a dla przełamania wytrawnego smaku również śniadanie na słodko – crêpes Suzette, czyli flambirowane naleśniki z sosem pomarańczowym i lodami.
Spotkanie było kolejnym krokiem w edukacji uczniów, pokazującym jak ważne jest to, by dobrze zacząć: od dobrego śniadania i świadomości swoich mocnych stron. Z taką wiedzą mogą dalej zdobywać kulinarny świat!