Warsztaty nr 8 – Kuchnia włoska
Ósme spotkanie studentów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere upłynęło pod znakiem kuchni włoskiej. Adepci szczególnie skupili się na fundamentach kulinariów słonecznej Italii – mące i wyrobach przygotowanych z jej pomocą!
Warsztaty poprowadziła Cristina Catese, rodowita Rzymianka, która włoskie receptury zna od podszewki. Studenci mieli okazję przyrządzić kilka tradycyjnych potraw – ale zanim to nastąpiło, Cristina zapoznała ich z tajnikami doboru odpowiedniej mąki, przygotowywania ciast i formowania makaronów!
W menu pojawiły się między innymi:
- Tagliatelle z ragout à la bolognese
- Gnocchetti sardi z kiełbasą i brokułami
- Tortelloni faszerowane mortadellą i sos z speckiem
- Wegetariańskie cannelloni
- Spaghettoni all'Etrusca, z serem Pecorino, pietruszką i gotowanymi jajkami
Oczywiście nie zabrakło też części wykładowej. Tym razem warsztat ekspercki pod tytułem „Karta techniczna” poprowadził Paweł Gruba!