Warsztaty nr 9 – Tradycyjna gęsina, nowoczesne techniki
Tradycja smakowicie przeplatająca się z nowoczesnością, wiedza na żywo zmieniająca się w praktykę, wspólne poszukiwanie sposobów na gęsinę i produkty z nią współgrające. Dziewiąte warsztaty: misja wykonana!
Jak zwykle było ciekawie i pracowicie. Zaczęło się od inspirującego wykładu dr. inż. Artura Głuchowskiego z SGGW – o ile pierwsze spotkanie z ekspertem dotyczyło multisensoryczności posiłków, tym razem przedstawił on słuchaczom nowoczesne techniki kulinarne. Nie zabrakło degustacji.
Z kolei zajęcia praktyczne poprowadziła Agata Wojda, która na pierwszoplanową bohaterkę dnia wybrała gęsinę. Młodzież otrzymała wiele cennych informacji na temat mięsa gęsi kiedyś i dziś, jego rodzajów oraz sposobów jego wykorzystania, również z uwzględnieniem podrobów. Na drugim planie też się działo – w końcu gąska potrzebuje towarzystwa! W efekcie na warsztatowych talerzach pojawiły się:
- opiekany ziemniak z domowym majonezem, czerwoną cebulką i gęsiną,
- zupa krem z kalarepy z rzodkiewkowym pesto,
- indywidualne kreacje studentów na bazie piersi z gęsi.
Te ostatnie wprost zachwyciły trenerkę. Każdy z dwudziestu czterech talerzy miał w sobie to coś, a w ogólnym wrażeniu wygrała różnorodność. Czym jeszcze zaskoczą nas młodzi kucharze? Okaże się już niebawem!