WEGAŃSKA ROLKA WARZYWNA MOZAIKA
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 4 kgczerwonej kapusty
- 900 gzielonego groszku lub purée z groszku Findus
- 200 gziemniaków
- 200 gdyni piżmowej
- 200 gfioletowej marchwi
- 100 gczarnej soczewicy
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 80 grzodkiewek
- 250 mloleju z pestek winogron
- 150 mlaquafaby
- 30 mloctu cytrusowego Wiberg
- 30 mlśmietanki roślinnej
- 250 gnaci pietruszki
- 150 gszczypiorku
- 15 gmusztardy
- 10 garkuszy nori
- 10 gagaru
- sorgo
- olej
- mikrozioła, kwiaty jadalne
- czarna sól BBQ Wiberg
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Rolka:
- Kapustę rozdrobnij i wyciśnij sok.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie, następnie dodaj śmietankę roślinną i stopniowo dolewaj sok z kapusty. Zblenduj wszystko na gładką, łatwą do rozsmarowania masę.
- Rozsmaruj cienką warstwę powstałego kremu na macie silikonowej i wstaw do pieca rozgrzanego do 70°C. Susz bez pary przez około 4 godziny na chrupiący papier.
- Z pozostałego soku z kapusty przygotuj galaretkę: sok dopraw solą lub cukrem (jak wolisz), rozmieszaj z agarem w stosunku 2 g na 100 ml, następnie zagotuj i wylej do przygotowanego wcześniej naczynia.
- Szparagi obierz, odetnij główki (możesz je wykorzystać na przykład do risotta), a łodygi zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem. Każdą z osobna zawiń w nori.
- Dynię obierz i potnij na równe słupki. Marchew obierz, przytnij na pożądaną długość lub sztukuj z dwóch.
- Wszystko również zblanszuj i pozawijaj w nori.
- Soczewicę ugotuj, dopraw czarną solą i częściowo zmiksuj. Rozłóż cienką warstwę na arkuszu nori, na niej układaj szparagi, potem dynię i na końcu marchewkę.
- Za pomocą folii spożywczej i aluminiowej całość zwiń w rolkę, nadając jej równy kształt. Potnij na porcję.
Dodatki
Purée z groszku:
- Z ziarna groszku przygotuj gładkie purée, dopraw solą i cukrem. Jeśli chcesz, dodaj masło kakaowe. Możesz też użyć gotowego purée z groszku Findus.
Popcorn sorgo:
- Suche ziarno sorgo zalej olejem na co najmniej kilka godzin, potem wrzuć na rozgrzaną patelnię lub do rondla i upraż popcorn.
- Z oleju z pestek winogron, natki i szczypiorku przygotuj zieloną oliwę.
Majonez wege:
- Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną aquafabę i ubijaj blenderem.
- Dodaj musztardę, sól, ocet cytrusowy i stopniowo dodawaj zieloną oliwę, aż uzyskasz konsystencję majonezu. Gotowy wyrób wstaw do lodówki.
Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry, wymieszaj z octem cytrusowym. Mozaikową rolkę wyłóż na purée obsypane popcornem. Dekoruj talerz plasterkami rzodkiewek na majonezie, mikroziołami i kwiatami.