PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKA ROLKA WARZYWNA MOZAIKA

rolka wegeanska
rolka weganska

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 4 kgczerwonej kapusty
  • 900 gzielonego groszku lub purée z groszku Findus
  • 200 gziemniaków
  • 200 gdyni piżmowej
  • 200 gfioletowej marchwi
  • 100 gczarnej soczewicy
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 80 grzodkiewek
  • 250 mloleju z pestek winogron
  • 150 mlaquafaby
  • 30 mloctu cytrusowego Wiberg
  • 30 mlśmietanki roślinnej
  • 250 gnaci pietruszki
  • 150 gszczypiorku
  • 15 gmusztardy
  • 10 garkuszy nori
  • 10 gagaru
  • sorgo
  • olej
  • mikrozioła, kwiaty jadalne
  • czarna sól BBQ Wiberg
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Rolka:

  1. Kapustę rozdrobnij i wyciśnij sok.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie, następnie dodaj śmietankę roślinną i stopniowo dolewaj sok z kapusty. Zblenduj wszystko na gładką, łatwą do rozsmarowania masę.
  3. Rozsmaruj cienką warstwę powstałego kremu na macie silikonowej i wstaw do pieca rozgrzanego do 70°C. Susz bez pary przez około 4 godziny na chrupiący papier.
  4. Z pozostałego soku z kapusty przygotuj galaretkę: sok dopraw solą lub cukrem (jak wolisz), rozmieszaj z agarem w stosunku 2 g na 100 ml, następnie zagotuj i wylej do przygotowanego wcześniej naczynia.
  5. Szparagi obierz, odetnij główki (możesz je wykorzystać na przykład do risotta), a łodygi zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem. Każdą z osobna zawiń w nori.
  6. Dynię obierz i potnij na równe słupki. Marchew obierz, przytnij na pożądaną długość lub sztukuj z dwóch.
  7. Wszystko również zblanszuj i pozawijaj w nori.
  8. Soczewicę ugotuj, dopraw czarną solą i częściowo zmiksuj. Rozłóż cienką warstwę na arkuszu nori, na niej układaj szparagi, potem dynię i na końcu marchewkę.
  9. Za pomocą folii spożywczej i aluminiowej całość zwiń w rolkę, nadając jej równy kształt. Potnij na porcję.

Dodatki

Purée z groszku:

  1. Z ziarna groszku przygotuj gładkie purée, dopraw solą i cukrem. Jeśli chcesz, dodaj masło kakaowe. Możesz też użyć gotowego purée z groszku Findus.

Popcorn sorgo:

  1. Suche ziarno sorgo zalej olejem na co najmniej kilka godzin, potem wrzuć na rozgrzaną patelnię lub do rondla i upraż popcorn.
  2. Z oleju z pestek winogron, natki i szczypiorku przygotuj zieloną oliwę.

Majonez wege:

  1. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną aquafabę i ubijaj blenderem.
  2. Dodaj musztardę, sól, ocet cytrusowy i stopniowo dodawaj zieloną oliwę, aż uzyskasz konsystencję majonezu. Gotowy wyrób wstaw do lodówki.

 

Sposób podania
Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry, wymieszaj z octem cytrusowym. Mozaikową rolkę wyłóż na purée obsypane popcornem. Dekoruj talerz plasterkami rzodkiewek na majonezie, mikroziołami i kwiatami.