WEGAŃSKI CHŁODNIK BOTWINKA-KOKOS
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 700 mljogurtu sojowego
- 450 mlśmietanki roślinnej
- 150 mlmleka kokosowego
- 300 gbotwiny lub buraków czerwonych
- 100 gburaków żółtych
- 100 gburaków chiogga
- 250 gzielonego ogórka
- 100 gdymki
- 100 gpolenty
- 50 mloctu marakuja Wiberg
- 50 mloleju cytrynowego Wiberg
- 3 gagaru
- sok z cytryny
- liście botwiny
- Wierg Zitronia Sun
- sól, pieprz, cukier
Chłodnik buraczany
Sposób przygotowania:
- Buraki żółte i chiogga pokrój na cienkie plastry i zapakuj w osobne worki. Dodaj ocet marakuja, olej cytrynowy i kompresuj.
- Liście botwiny odetnij i pokrój w cieniutkie paski. Buraki ugotuj na parze lub upiecz w piecu. Część zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do liści.
- 50 g ogórka również zetrzyj na tarce, resztę zmiksuj z burakami, jogurtem, śmietanką, dymką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Uzyskany chłodnik zmieszaj z tartymi i kompresowanymi burakami, tak aby były ładnie wyeksponowane.
- Przygotuj wegejajko: mleko kokosowe połącz z agarem (2 g na 100 ml), zagotuj i wylej do formy. Polentę ugotuj na wrzącej wodzie z solą, dodaj masło kakaowe i puder cytrynowy, wymieszaj i formuj „żółtka”.
- 600 gwiórków lub płatków z kokosa
- 250 gobranych migdałów
- 1 lwody kokosowej
- 800 mlmleka kokosowego
- 90 gświeżego czosnku
- 100 gwiórków kokosowych
- 40 gmasła kakakowego
- 120 g kulek żelowych liczi
- mikrozioła
- zielona oliwa
Chłodnik kokosowy
Sposób przygotowania:
- Wiórki lub płatki kokosowe, migdały i większą część posiekanego czosnku zalej gorącą wodą kokosową i pozostaw do napęcznienia i wystygnięcia.
- Pozostałą część czosnku pokrój na cieniutkie plasterki i usmaż na złoty kolor na maśle kakaowym. W ten sam sposób podsmaż dodatkową porcję wiórków kokosowych.
- Do wystudzonych wiórków, migdałów i czosnku dolej mleko kokosowe. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, możesz dodać wody kokosowej. Całość zmiksuj do mniej lub bardziej gładkiej konsystencji, dopraw solą.
- Dekoruj smażonym czosnkiem, smażonymi wiórkami kokosowymi, mikroziołami oraz kulkami liczi.