PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKI CHŁODNIK BOTWINKA-KOKOS

chlodnik wege
chlonik weganski

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 700 mljogurtu sojowego
  • 450 mlśmietanki roślinnej
  • 150 mlmleka kokosowego
  • 300 gbotwiny lub buraków czerwonych
  • 100 gburaków żółtych
  • 100 gburaków chiogga
  • 250 gzielonego ogórka
  • 100 gdymki
  • 100 gpolenty
  • 50 mloctu marakuja Wiberg
  • 50 mloleju cytrynowego Wiberg
  • 3 gagaru
  • sok z cytryny
  • liście botwiny
  • Wierg Zitronia Sun
  • sól, pieprz, cukier

Chłodnik buraczany

Sposób przygotowania:

  1. Buraki żółte i chiogga pokrój na cienkie plastry i zapakuj w osobne worki. Dodaj ocet marakuja, olej cytrynowy i kompresuj.
  2. Liście botwiny odetnij i pokrój w cieniutkie paski. Buraki ugotuj na parze lub upiecz w piecu. Część zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do liści.
  3. 50 g ogórka również zetrzyj na tarce, resztę zmiksuj z burakami, jogurtem, śmietanką, dymką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  4. Uzyskany chłodnik zmieszaj z tartymi i kompresowanymi burakami, tak aby były ładnie wyeksponowane.
  5. Przygotuj wegejajko: mleko kokosowe połącz z agarem (2 g na 100 ml), zagotuj i wylej do formy. Polentę ugotuj na wrzącej wodzie z solą, dodaj masło kakaowe i puder cytrynowy, wymieszaj i formuj „żółtka”.
Składniki
  • 600 gwiórków lub płatków z kokosa
  • 250 gobranych migdałów
  • 1 lwody kokosowej
  • 800 mlmleka kokosowego
  • 90 gświeżego czosnku
  • 100 gwiórków kokosowych
  • 40 gmasła kakakowego
  • 120 g kulek żelowych liczi
  • mikrozioła
  • zielona oliwa

Chłodnik kokosowy

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki lub płatki kokosowe, migdały i większą część posiekanego czosnku zalej gorącą wodą kokosową i pozostaw do napęcznienia i wystygnięcia.
  2. Pozostałą część czosnku pokrój na cieniutkie plasterki i usmaż na złoty kolor na maśle kakaowym. W ten sam sposób podsmaż dodatkową porcję wiórków kokosowych.
  3. Do wystudzonych wiórków, migdałów i czosnku dolej mleko kokosowe. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, możesz dodać wody kokosowej. Całość zmiksuj do mniej lub bardziej gładkiej konsystencji, dopraw solą.
  4. Dekoruj smażonym czosnkiem, smażonymi wiórkami kokosowymi, mikroziołami oraz kulkami liczi.